sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Secretul regenerării organelor? O vitamină

Secretul regenerării organelor? O vitaminăGalerie foto (1)
Oamenii de ştiinţă germani au descoperit mecanismul prin care peştii-zebră reuşesc să îşi regenereze porţiunile de corp pierdute.
Se cunoştea faptul că unele specii utilizează un acid special pentru a-şi regenera un membru amputat sau a-şi repara organele afectate, dar mecanismul fenomenului nu era încă înţeles.
După trei decenii de cercetări, în fine, lucrurile par să fi devenit mai clare. O echipă de cercetători de la Universitatea Konstanz, Germania, afirmă că a aflat cum se desfăşoară procesul, studiind modul în care îşi refac înotătoarele peştii-zebră, o specie de vertebrate cu capacităţi avansate de regenerare.
Un rol de bază are, cred cercetătorii, o substanţă numită acid retinoic.
În prima fază, plaga se acoperă cu mai multe straturi de ţesut, iar dedesubt, celulele îşi pierd identitatea/specializarea, formându-se o masă de celule nediferenţiate, numită blastem.
Peştii posedă un mecanism genetic special care permite acidului retinoic să controleze formarea blastemului, din ale cărui celule se va dezvolta ulterior o nouă înotătoare.
Acidul retinoic este produs de animale – inclusiv de oameni – din vitamina A, fiind capabil să activeze genele implicate în procesul de regenerare.
Cercetări anterioare au arătat că femeile însărcinate care au deficit de vitamina A nasc adesea bebeluşi subdezvoltaţi.
Totuşi, deşi mecanismul regenerării este acum cunoscut la peştii-zebră, nu se ştie încă în ce fel ar putea fi aplicată aceste descoperiri la oameni.
Oamenii nu au capacitatea de a-şi regenera un membru sau un întreg organ intern pierdut, iar cercetătorii speră ca, beneficiind de noile informaţii, să înţeleagă, deocamdată, de ce ne lipseşte această capacitate.
Sursa: Mail Online
Sursa: BLOG ENCICLOPEDIC 2 – DESCOPERA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu