marți, 1 noiembrie 2011

Taxa pe centrala, Tinutul Secuiesc, moneda euro si 511 euro/secunda

Acest articol apartine www.digerate.blogspot.com

Vesti bune iarna are. Sa zicem ca ati avut bani. Stiu, e aproape imposibil in Romania, daca n-ati omorat pe cineva sau n-ati facut niste evaziune fiscala. Dar sa prespunem ca, la un moment dat in viata voastra, ati avut bani suficienti cat sa va puneti centrala de apartament. Nu de alta, dar nu va permiteti sa platiti caldura in sistem centralizat oferita de RADET. Daca v-ati inchipuit ca astfel veti plati numai ce consumati, fara pierderi si strict cat aveti nevoie, nemaifiind cuplati la teava cu vecini la capat… va inselati. Pentru ca Romania a trecut de la faza cu incalzire centralizata la faza pe repartitoare. Imediat dupa ce s-a constatat ca repartitoarele pun problema platii pierderilor (pe care RADET nu vrea sa si-o asume, dar nici oamenii, cu toate ca ei platesc ca n-au incotro), s-a ajuns la faza cu incalzirea individuala. Centrale de apartament. Tot felul de sisteme de incalzire individuale. Pe costurile personale, in schimbul independentei. Nu si-a platit blocul datoriile la intretinere? Nu-i bai, aveti centrala. Nu baga suficienta caldura RADET-ul in calorifere? Aveti centrala. Baga prea multa caldura in calorifere RADET cand afara sunt 20 de grade? Nu va afecteaza. Aveti centrala. Ei bine, daca tot aveti atatea beneficii guvernul s-a gandit ca prea va simtiti bine. Din 2013 (sau 2015, dar mizez pe mai devreme) o sa aveti si taxa. Da, pentru ca poluati. Din cauza centralelor voastre de apartament e poluat pamantul. Copacii planetei, numai cand ati rotit butonul on/off, s-au ofilit si au murit. Gaura de ozon s-a largit doar pentru ca voi v-ati debransat de la sistemul centralizat de incalzire. Asa ca, daca tot aveati atatea avantaje, acum veti avea si taxa. La cererea Uniunii Europene. Astept cu nerabdare si taxa de termopan. Ca stiti ca tot romanul si-a pus asa ceva (mai putin eu, ca n-am avut niciodata atatia bani pe care sa-i disloc linistita). Pe masini avem deja o noua taxa (nu mai stiu al catalea episod, dar e cert ca in Romania nici mort nu scapi de cheltuiala). Si, pentru ca sunt un cetatean responsabil, ma gandesc cum sa mai ajutam noi statul sa ne jefuiasca legal. Propun sa punem o taxa pe copii. Doar ei mai sunt suficient de multi incat PIB-ul sa se resimta. Daca faceti copil- taxa de poluare: fonica si de mediu. Daca nu faceti- dezechilibrati strategia bugetara, deci luati amenda. Si uite asa poate iesi Romania din criza. Nu exista taxe la care statul sa nu se gandeasca. Nu uitati, aici e Romania. Se poate intampla orice!
Tineti minte aceasta data : 11 martie 2012. Atunci e posibil ca harta si Constitutia Romaniei sa sufere modificari. Nu ca le-ar vota parlamentarii. Ci proprii nostri concetateni localizati in judetul Covasna. O s-o puna de un referendum. In care vor decide, din autoritatea Consiliului Judetean format din multi maghiari, daca modifica granitele judetului. Eventual pentru a ingloba toata Romania. Ca ce e o granita? In vederea proclamarii Tinutului Secuiesc. Care sa includa, desigur, Covasna. Acum, lasand la o parte aspectele juridice (cum ar fi ca reorganizarea administrativ teritoriala se stabileste la nivel national), rezulta ca judetul Covasna mai are nitel si va fi proclamat regat independent. Va dati seama ca asta urmeaza, nu? O data infiintat, (oarecum) legal, Tinutul Secuiesc… urmeaza autonomia. Si cum institutia precedentului cu asta se ocupa, e suficient ca o bucata din tara sa se declare autonoma. Pentru ca altele sa-i urmeze exemplul. Nu stiu daca Romania va ajunge sau nu o federatie. Dar ma consolez cu faptul ca, la cat de bine e condusa, pana in 2015 s-ar putea sa nu mai existe deloc. Pentru ca va fi transformata in raia (internationala, de aceasta data), sau va fi cumparata pe bucati.
Si totusi, autoritatile din Romania sunt optimiste. Destul de, pentru ca au decis ca se mentine tinta 2015 pentru adoptarea euro in Romania. Daca erau cu adevarat increzatori ar fi putut da o bula, asa cum se decid mai nou lucrurile pe planeta, si sa spuna: de maine avem euro. Cine va fi prins cu lei – ii vor fi confiscati. Argumentatia alor nostri pentru pastrarea tintei de aderare la moneda euro a fost cum ca mergem bine. Suntem in grafic. Dar ce facem cu moneda in sine? Cu Uniunea Europeana. Ca ambele, si moneda si grupul de tari… mai au un pic si lesina. Ca preambul la desfiintare. Bulgaria si Cehia au anuntat deja ca nu vor adopta euro. Multe alte state- Polonia, Ungaria si altele- au decis sa impinga adoptarea monedei euro mai tarziu decat era prevazut. Cu bataie spre 2020. Romania rezista. E singura tara, in viziunea conducatorilor sai, care poate face fata adoptarii euro la termenul stabilit anterior. Pentru ca deficitul, nivelul datoriei publice si inflatia se inscriu in limitele prevazute. Nu stiu altii cum sunt, dar pe mine ma umple de optimism aceasta veste. Asta si cea care spune ca in 2012 ne vom imprumuta cate 511 euro pe secunda. In fiecare secunda! Sa tot fii optimist! Chiar daca moneda euro nu va mai exista in 2015… sunt ferm convinsa ca ai nostri o vor adopta. Cum ar fi posibil? Simplu. Cum e posibil ca PDL, la cate tampenii face, sa indrazneasca sa se mai prezinte la alegeri? Si sa faca planuri ca si cum tot ei le-ar castiga? Optimismul e cheia. Si etnobotanicele.
Si, pentru final, o veste internationala importanta. SUA nu isi va mai plati contributia la UNESCO (face parte din ONU) pentru ca Palestina a fost primita ca membru cu drepturi depline. Si cum nu e vorba decat de 60 de milioane de dolari ce trebuiau a fi platiti in noiembrie… rezulta ca SUA e mai bogata. Ore restul tarilor ar trebui sa-si suplimenteze contributiile, in vederea acoperirii sumelor? Si cum totul merge bine, ma astept ca Romania, pentru asemenea cazuri neprevazute, sa se mai imprumute nitel.
Ce, ne fac pe noi 511 euro? Pe secunda?
Daca v-a placut acest articol nu uitati sa-l distribuiti mai departe. Multumesc.
Sursa: Digerate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu