marți, 3 aprilie 2012

Se rescriu cartile de istorie. Focul, descoperit cu 300.000 de ani mai devreme


Descoperirea facuta de antropologi intr-o pestera din Africa de Sud schimba un amanunt important din evolutia speciei umane. Unul din momentele cheie din istoria noastra a avut loc cu peste 300.000 de ani mai devreme decat se stia.
Pestera Wonderwerk, de la marginea desertului Kalahari, din Africa de Sud, este o adevarata mina de aur pentru antropologi.
Ei au gasit aici urme de cenusa, oase de animale si unelte vechi depeste un million de ani, care erau folosite de Homo Erectus. Asta inseamna ca oamenii primitivi descoperisera focul cu 300.000 de ani mai devreme decat se credea pana acum, scrie Daily Mail.
Descoperirea, realizata de echipe de cercetatori la Universitatea din Toronto si de la Universitatea din Ierusalim scoate la iveala cele mai vechi urme ale civilizatiei umane: folosirea focului si prepararea mancarii.
"Folosirea focului a fost un punct de cotitura in evolutia speciei umane. Se stie deja importanta consumarii mancarii gatite, dar focul a influentat si alte aspecte ale vietii. Socializarea in jurul focului a fost probabil esentiala in evolutia noastra ca oameni", spune antropologul Michael Chazan, de la Universitatea din Toronto.
Pana acum, cea mai veche dovada a folosirii focului de catre omul primitiv data din Paleoliticul Inferior, in urma cu 790.000 de ani. In situl Gesher Benot Ya'aqov din Israel antropologii au gasit urme de lemn ars si seminte.
Sursa:De Daily Mail / About Archaeology | stirileprotv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu