duminică, 20 mai 2012

Astăzi, vom fi martorii unui fenomen rar: Prima eclipsă inelară de Soare din acest an (VIDEO)


În seara de 20 mai în America şi dimineaţa de 21 mai în Asia de sud-est şi Japonia, se produce o eclipsă inelară de Soare.

Dacă acum două săptămâni înregistram fenomenul de “super-Lună” acum, în fază de lună nouă, astrul nopţii e atât de departe de noi încât nu acoperă în totalitate discul solar, reuşind să producă doar o eclipsă inelară.

Fenomenul începe la răsăritul Soarelui, în dimineaţa zilei de 21 mai, la est de Hong-Kong, trece peste Taiwan şi Japonia, traversează Pacificul de nord şi linia de separare a zilelor, pentru a se termina la apus, în ziua de 20 mai, undeva în nord-vestul statului american Texas, scrie stiintasitehnica.com.

Eclipsa inelară va avea o magnitudine de 0,9439, adică Luna va acoperi din discul solar numai 94,39%. Deşi banda centrală parcurge o zonă opusă Europei, eclipsa, e adevarat parţială şi cu o acoperire de numai 8-13%, poate fi văzută şi din zonele nordice ale continentului nostru, acolo unde Soarele nu apune: de deasupra paralelei 60, în partea europeană a Rusiei, şi de deasupra paralelei 67, în Scandinavia.

Pentru urmărirea eclipsei live pe internet, vă recomandăm: 

- Hong Kong, începând cu ora 00:11 (ora României): http://www.weather.gov.hk/gts/hksm/astrophoto.htm
- Japonia, începând cu ora 00:20 http://panasonic.net/eclipselive/
- SUA, începând cu ora 03:25 http://www.ustream.tv/channel/scottys-sky





Sursa: jurnalul.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu