duminică, 20 mai 2012

RISC de CUTREMUR. Italienii vor fora un puţ într-un SUPERVULCAN


Un proiect ce are ca obiectiv săparea unui tunel în "inima" unui supervulcan din sudul Italiei a fost aprobat, în ciuda temerilor că ar putea pune în pericol populaţia oraşului Napoli, expunând-o la riscul unor cutremure sau explozii, scrie descopera.ro. Cercetătorii spun că în cazul în care vulcanul va erupe repercusiunile sunt vor fi dramatice la scară planetară.
Agenţia italiană ANSA a relatat că Luigi de Magistris, primarul oraşului Napoli, a aprobat forarea unui puţ cu o adâncime de 500 de metri. Proiectul poartă numele de "Campi Flegrei Deep Drilling Project", iar cercetătorii doresc să afle dacă acest supervulcan, format de-a lungul a mii de ani în urma prăbuşirii mai multor vulcani, reprezintă un pericol pentru populaţia din jur.
Aceştia sunt conştienţi că în cazul în care Campi Flegrei va erupe, repercursiunile ar atinge o scară planetară, ducând la moartea a milioane de persoane şi având un impact semnificativ asupra climatului. Riscul unei astfel de erupţii masive este mic, asigură ei.
Benedetto De Vivo, geochimist la Universitatea din Napoli, a declarat că săpăturile ar putea duce la o activitate seismică care, la rândul ei, ar putea genera o explozie dacă magma intră în contact cu fluidele aflate în stare de înaltă presiune ce se găsesc la 3 kilometri sub sol.


Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu