marți, 28 august 2012

PANICĂ ÎN SUA: 100 de cutremure au zguduit California


Peste 100 de replici cu o magnitudine de până la 5,5 au zguduit sudul Californiei, provocând panică în rândul membrilor unei comunităţi de la Brawley, care au ieşit afară din locuinţe, dar şi evacuarea unor bolnavi din spitalul local.

Val de cutremure în California
Val de cutremure în California
Mişcarea seismică a fost resimţită cel mai intens la patru kilometri nord-vest de această comunitate de fermieri din Brawley, la aproximativ 185 de kilometri de San Diego, relatează postul Sky News.
"Se simţea de parcă avea loc un cutremur la 15 minute. Unul după altul. Copiii mei sunt mici şi s-au speriat. Nu mai vor să intre înăuntru", a declarat Mike Patel, managerul unei pensiuni, Townhouse Inn & Suites din localitate.
În afară de cutremurul cu magnitudinea de 5,5, o replică cu magnitudinea de 5,3 şi alte peste 30 cu magnitudinea de cel puţin 3,5 au fost resimţite la sud de Salton Sea.
Acest "val de cutremure" este un fenomen rar, însă regiunea cunoscută sub numele de Brawley Seismic Zone a mai fost afectată de acest tip de eveniment în trecut.
"Nu am mai avut unul din anii '70. A mai fost unul prin anii '30", a declarat Lucy Jones, un seismolog din cadrul Institutului american de geofizică USGS. "Sistemul nostru poate fi blocat de atât de multe cutremure", a adăugat ea.
Peste 100 de replici au fost înregistrate în urma cutremurului iniţial, cu magnitudinea de 3,9. "Acest tip de activitate poate continua timp de mai multe ore sau chiar zile", a precizat geofizicianul Robert Graves.
Cel puţin 20 de rulote dintr-un parc de rulote au fost deplasate de pe fundaţii, iar persoanele care locuiau în ele fiind nevoite să le părăsească, a declarat Maria Peinado, o purtătoare de cuvânt a Imperial County Emergency Operations Centre.
De asemenea, poliţia a anunţat că unele locuinţe din Brawley au suferit pagube minore, iar pene temporare de curent electric au declanşat evacuarea unor pacienţi din spitalul local.
Undele seismice au fost resimţite de-a lungul coastei ţinutului San Diego, la Del Mar, până la o distanţă de aproximativ 193 de kilometri de epicentru, dar şi la Coachella Valley, în sudul ţinutului Orange, şi în unele zone din nordul Mexico.


Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu