joi, 23 august 2012

Sanatate cu vitamine: VITAMINA B12

Mai exploziva decat cea mai puternica bomba cu hidrogen 

Vitamina B12 este de departe cea mai uimitoare dintre vitamine. Omul are nevoie de ea intr-o cantitate infima, doar trei milionimi de gram pe zi, ceea ce, pe durata intregii vieti, abia daca ajunge la greutatea unui bob de grau. Si totusi, vitamina B12 are efecte incredibile.

Urmarile carentei de vitamina B12

Deficitul de B12 duce la tulburari nervoase, atat in zona psihicului, cat si in ce priveste functionarea nervilor in muschi. Daca deficitul de B12 nu este depistat la timp, el poate determina tulburari nervoase ce se agraveaza treptat, de exemplu scleroza multipla, o boala cumplita a sistemului nervos,
manifestata prin distrugerea progresiva a stratului protector de mielina al neuronilor, ceea ce provoaca paralizii si in final moartea. E uimitor faptul ca o substanta biologic activa, necesara corpului nostru in cantitati infinitezimale, microscopice, poate produce un efect atat de dinamic. "Pastrand proportiile", spun biochimistii moderni, "vitamina B12 e cu mult mai exploziva decat cea mai puternica bomba cu hidrogen".
Alti fiziologi considera aceasta substanta ca una dintre cele mai misterioase creatii ale naturii. "Nici in urmatorii o mie de ani", afirma ei, "daca toti oamenii de stiinta din lume ar lucra impreuna, exclusiv la aceasta tema de cercetare, ei n-ar fi capabili sa dezvolte o a doua molecula care sa serveasca intr-o masura atat de importanta evolutia vietii pe pamant".
Cum crestem nivelul vitaminei B12:

un sfert de kilogram de ficat crud pe zi



Multi oameni ce sufera de anumite dereglari psihice nu stiu cat de rapid si-ar putea imbunatati calitatea vietii, numai crescand nivelul vitaminei B12 din organismul lor. N-ar fi nevoie decat sa manance zilnic, timp de o saptamana, un sfert de kilogram de ficat crud sau pe jumatate crud, ori sa-si administreze vitamina sub forma de tablete - pot obtine astfel adevarate minuni. B12 ne scapa foarte repede de problemele mentale: ca o menajera destoinica, ea deretica si alunga oboseala, apatia, teama, melancolia si starile depresive.





De retinut: carenta de B12



Primele semne de avertizare ce semnaleaza o carenta de B12 pot fi: * oboseala; * nervozitatea permanenta; * starile depresive; * senzatia de amorteala in brate si picioare; * deficientele locomotorii; * balbaitul; * inflamatiile din cavitatea bucala; * mirosul neplacut al corpului; * probleme legate de ciclul menstrual.



Esentiala pentru structurile corpului



Descoperiri de ultima ora releva faptul ca vitamina B12 este esentiala si pentru structurile osoase din corpul nostru. Formarea oaselor se produce doar daca osteoblastele, celulele ce construiesc tesutul osos, dispun de suficienta vitamina B12. Acest lucru este important pentru copii, ca si pentru femeile la care, dupa ultima menstruatie, pierderea de masa osoasa este determinata de cauze hormonale.



Necesarul zilnic de vitamina B12

Sanatate cu vitamine: VITAMINA B12

Vitamina B12 este prezenta exclusiv in alimentele de origine animala, cantitati apreciabile fiind continute in ficat, carne, pasari, oua si produse lactate (cu exceptia untului). Si in stridii, crustacee si crabi se afla multa vitamina B12. Un supliment alimentar excelent si recomandabil fara rezerva este drojdia de bere. (Drojdiile sunt microorganisme ce sintetizeaza vitaminele in natura.)
Sunt necesare urmatoarele cantitati de B12:
* copii - intre 1 si 3 micrograme pe zi
* adulti - intre 2 si 4 micrograme
* gravide si mame care alapteaza - pana la 5 micrograme.

Sugestii pentru aportul de vitamina B12

Zaharul, dulciurile si bauturile dulci perturba flora intestinala sensibila si astfel impiedica absorbtia vitaminei B12. Pentru o absorbtie maxima, alimentele bogate in B12 trebuie consumate repartizandu-le pe toata durata zilei. Cine isi pune intreaga ratie zilnica de vitamina B12 la una dintre mesele principale (de pilda, ficat cu piure de cartofi) asimileaza aproximativ un sfert din vitamina continuta in mancarea sa, restul fiind eliminat. Din portiile foarte mici, vitamina se absoarbe in proportie de pana la 80% prin peretele intestinului, iar din portiile mari, uneori numai 8-10%.

Sanatate cu vitamine: VITAMINA B12

Calciul ii ajuta pe varstnici

Persoanele de varsta a treia ar trebui sa-si mareasca aportul de vitamina B12 deoarece capacitatea de asimilare in intestin scade odata cu inaintarea in varsta. Cine ia laxative risca sa nu asimileze mai mult de 5% din vitamina B12 existenta in hrana sa. Pentru absorbtia vitaminei B12 in intestin este necesara o concentratie suficienta a calciului. O sursa excelenta de calciu este branza.


Vitamina B12 din alge

Sanatate cu vitamine: VITAMINA B12
Algele si iarba de mare constituie o sursa excelenta de aprovizionare a organismului cu vitamina B12. In plus, cele mai multe soiuri de alge contin si substanta activa fucoidan, cu actiune antitumorala si de prevenire a cancerului.
Din alimentatia vegetariana stricta lipseste vitamina B12
Vegetarienii care renunta si la consumul de lapte si oua sunt obligati sa se ingrijeasca neaparat de asigurarea unui aport de vitamina B12. Ei argumenteaza ca sute de milioane de locuitori din satele indiene au trait fara carne, fiind perfect sanatosi. Dar, spre deosebire de cerealele noastre, "omorate" cu pesticide, in cele indiene traiesc gandacei si insecte (sic!) minuscule, care contin valorosul produs natural, acoperind astfel necesarul minim de vitamina B12. In schimb, in boabele cerealelor noastre, acei purtatori de substante necesare vietii, atat de marunti incat abia pot fi vazuti cu ochiul liber, au fost anihilati cu chimicale.

De retinut: Vitamina B12

Vitamina B12 este deosebit de importanta pentru: * pofta de viata, optimism, starea de spirit generala pozitiva; * reactia pozitiva la stres; * prospetime intelectuala; * metabolismul energetic si al fierului; * creier si sistemul nervos; * dezvoltarea si formarea globulelor rosii din sange; * constructia tesutului osos; * metabolizarea lipidelor; * efortul muscular.

VITAMINA FRUMUSETII
(Paba)


Exista o vitamina din grupul B care inlocuieste, practic, orice produse cosmetice, vopsele de par sau farduri. N-ar trebui sa ne miram de fapt, fiindca specialistii stiu de mult ca o piele neteda, sanatoasa, fara riduri, un par des, cu o culoare intensa si o infatisare placuta provin totdeauna din interiorul propriului organism, din metabolism, si nu sunt o poleiala exterioara. Dovada ne-o ofera animalele ce traiesc liber in natura. Ele se aprovizioneaza indestulator cu PABA (acid paraaminobenzoic) si isi pastreaza pana la sfarsitul vietii blana frumoasa, imbracamintea splendida de pene sau solzi. Animalele n-au nevoie de un salon de bronzat, de creme hidratante pentru noapte si zi, de vopsele si decoloranti pentru par, de fixative, geluri, bigudiuri, farduri, lacuri si alte chimicale. Animalele sunt si raman mereu "atragatoare", fara trucuri artificiale.

PABA - o minunata vitamina B

Sanatate cu vitamine: VITAMINA B12
Cat un bob de grau, dar cu efect de bomba atomica
Dr. Charlie Macatee, dermatolog la Universitatea din California, afirma : "Parul nostru n-are nevoie de nici un fel de preparate care sa-l ingrijeasca si sa-l protejeze. Dimpotriva: el ne protejeaza pe noi de frig sau umezeala". Colegul sau, Robert S. Claunch, completeaza, punand punctul pe i: "Daca ne referim la structura lui naturala, parul nostru este la fel de robust ca blana animalelor. Noi trebuie doar sa-i pastram aceasta magnifica vigoare, prin aportul de anumiti nutrienti. Un rol special il joaca aici PABA". Biochimistul californian dr. Mark F. White afirma: "N-ar trebui sa ne facem nici un fel de griji in ce priveste ridurile, pielea flasca sau incretita, daca am oferi metabolismului nostru substantele biologic active necesare, adica PABA".
PABA este o vitamina B absolut minunata, intrata abia de putina vreme in atentia cercetatorilor. Ea se gaseste cu precadere in ficat, precum si in drojdia de bere, germenii de grau si melasa, acel amestec fabricare a zaharului, in general irosit in hrana animalelor ingrasate pentru taiere.


Pigment natural al pielii

PABA are proprietati cu totul iesite din comun. Ea activeaza intreaga flora intestinala, stimuland-o sa produca acid folic si pantotenic. In calitate de coenzima, PABA participa la descompunerea si metabolizarea proteinelor, de asemenea si la formarea globulelor rosii din sange, care au o insemnatate vitala, caci ele duc oxigenul si viata in fiecare din celulele corpului nostru.
Cea mai importanta activitate a vitaminei este aceea de a mentine sanatatea pielii. Ea actioneaza ca un pigment natural al pielii si de asemenea face ca parul nostru sa-si pastreze culoarea, indiferent daca e blond, roscat, castaniu sau negru. Cand incaruntim prea devreme sau ne apar rapid fire albe pe mari portiuni ale podoabei capilare, cauza este, adesea, o carenta de PABA.

Arsurile provocate de soare - usor de evitat

Celebrul cardiolog new-yorkez dr. Atkins lua zilnic PABA (pe langa vitamina C), mai ales atunci cand era obosit, ca sa se invioreze. In ultimul timp, s-a constatat ca multi oameni sufera de o forma autoimuna de lupus, afectiune dermatologica grava, ce s-ar putea datora unui deficit de PABA.
Vitamina este cel mai bun mijloc natural de protectie solara. Persoanele cu o concentratie redusa de PABA in organism fac mai usor si mai repede arsuri ale pielii, provocate de soare.

De retinut: carenta de PABA

Primele simptome ce anunta un deficit de PABA pot fi: * modificari ale pielii; * boli dermatologice; * caderea parului; * incaruntirea timpurie; * extenuare
* irascibilitate; * agresivitate; * dureri de cap; * probleme digestive; * tulburari nervoase.

PABA in ficat, germeni de grau si iaurt

Sanatate cu vitamine: VITAMINA B12

Vitamina se gaseste mai ales in ficat, ca si in drojdia de bere, germeni de grau, melasa si iaurt. In conditiile unei flore intestinale sanatoase, ea este produsa insa si de bacteriile existente in intestin.

Un nou remediu impotriva cancerului de piele...

Vitamina se concentreaza in celulele pielii. In straturile ei exterioare (stratum corneum), atunci cand radiatiile solare sunt intense, PABA reactioneaza biologic la acest stimul, impreuna cu anumite substante de protectie. Prin aceasta reactie sunt filtrate din spectrul luminii ultraviolete acele radiatii solare ce pot provoca arsuri sau chiar cancer de piele.
De asemenea, vitamina poate stopa si ameliora vitiligo, o boala manifestata prin aparitia, in special pe fata si pe maini, a unor pete albe, depigmentate, care devin tot mai mari. In general, PABA ajuta pretutindeni, unde pigmentarea este importanta, deci si la par. Prin ce mecanisme - stiinta inca n-a reusit sa clarifice pe deplin.

...si impotriva procesului de imbatranire?

De altfel, PABA se aseamana cu novocaina, o substanta ce pare sa incetineasca procesul de imbatranire, impiedicand formarea ridurilor, a incretiturilor pielii si incaruntirea.

Necesarul zilnic de PABA

Pentru aceasta vitamina nu exista o recomandare oficiala referitoare la cantitatile ingerate odata cu alimentele. Specialistii care studiaza metabolismul sunt de parere ca, daca se asigura un aport satisfacator de acid folic, este acoperit si necesarul de PABA.



Sursa:  www.formula-as.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu