sâmbătă, 4 august 2012

Te sperie organismele modificate genetic? Încă nu ai aflat despre Nanotehnologie…



Te sperie organismele modificate genetic? Încă nu ai aflat despre Nanotehnologie…

-  În sens larg, nanotehnologia reprezintă orice tehnologie al cărei rezultat finit e de ordin nanometric: particule fine, sinteză chimică, microlitografie avansată, ş.a.m.d. Structurile nanometrice nu numai că sunt foarte mici, ajungându-se chiar până la scara atomică, dar ele posedă unele proprietăţi total deosebite şi neaşteptate, în comparaţie cu aceeaşi substanţă luată la nivel macroscopic.

Nanotehnologia cuprinde toate aspectele vieţii, de la alimente la medicină, îmbrăcăminte, spaţiu. Imaginează-ţi sute de microcalculatoare pe lăţimea unui fir de păr programate pentru anumite sarcini… în corpul tău. Sună bine?


Ingineria la nivel molecular poate reprezenta un vis devenit realitate pentru marile corporaţii, deşi nano-particulele din corpul nostru au la activ doar câteva studii de lungă durată, în special atunci când sunt legate de probleme de sănătate.
În ciuda acestui nou domeniu generator de venituri uriaşe, există tot mai multe informaţii toxicologice care sugerează că atunci când este folosită, nanotehnologia poate provoca leziuni cerebrale şi, drept urmare, ar trebui să se  facă o evaluare completă a siguranţei.
Există posibilitatea ca nano-particulele să se strecoare prin piele şi să intre în fluxul sanguin, ducând la o interacţiune nefirească cu sistemul imun al organismului, semnalează Greenmedinfo.com.
Unele produse de protecţie solară din ziua de azi au nano-particule care ar putea să penetreze piele, să se mişte între organe, având efecte de sănătate necunoscute. Nano-particulele din cosmetice au puţine reglementări date de organele abilitate.
Thomas Faunce, de la Universitatea Naţională Australiană, care deţine o bursă la Consiliul de Cercetare Australiană privind problemele de sănătate publică în domeniul nanotehnologiei, a spus că descoperirile studiului sunt semnificative şi întăresc ideea unei etichetări obligatorii a acestor produse. “Cercetarea ne arată cănano-particulele au capacitatea de a afecta celulele vii şi principiul de precauţie ar trebui aplicat. Datele de siguranţă riguroase ar trebui cerute de la producători” a adăugat acesta.
În 2005, reprezentanţii Grupului de Consultanţă Helmut Kaiser, lider mondial în pro-nanotehnologie, au declarat că aproximativ 300 de nano-alimente erau disponbile pe piaţă la nivel global, estimând că piaţa în sine valora 5,4 miliarde de dolari în SUA. Asta era pe atunci.
Până în 2015, aceştia preconizează că nanotehnologia va fi utilizată în 40% din industriile alimentare. Potrivit acestor consultanţi, până în 2040, alimentele nano-fabricate, cu un conţinut nutriţional corect, menţinând acelaşi gust şi textură ca şi la alimentele produse ecologic,  vor reprezenta ceva banal.
Este clar că nanotehnologia face parte deja din unele alimente şi cosmetice (inclusiv produse anti-îmbătrânire şi produse de protecţie solară).
Susţinătorii tehnologiei vorbesc despre ambalarea şi urmărirea “inteligentă” a produselor. Invizibile pentru ochiul liber şi unele microscoape, nano-învelişurile alimentare, completate cu un cod de bare, pot identifica nu doar  o alterare timpurie, dar au capacitatea de a îmbunătăţi şi gustul alimentelor.
Producătorii sunt entuziasmaţi deoarece disponibilitatea alimentelor nu va mai fi afectată de resurse limitate, vreme proastă pentru culturi, inundaţii etc. O modalitate modernă de a hrăni lumea.
Ah, dar să nu vă aşteptaţi la o etichetă informativă despre nano-particule pe produsele voastre. Deşi comercianţii sunt încântaţi să prezinte beneficiile acestora precum dispariţia ridurilor sau iluminarea pielii impecabile, există şi efecte secundare necunoscute.
Unde este dezbaterea publică despre etichetarea nano-particulelor în alimentele noastre, sau în cosmetice, sau dezbaterea despre riscurile acestora? Probabil nicăieri. Liderii politici încă se ceartă asupra etichetării produselor modificate genetic.
Atunci când şoarecii de laborator sunt înfometaţi şi li se oferă o şansă să mănânce cartofi organici sau modificaţi genetic, aceştia se duc direct la cei organici. Atunci când li se dau doar cartofi modificaţi genetic îi vor mânca sau vor muri de foame… (studiile au arătat daune severe ulterioare). Ce ştiu şoarecii?
Aşadar, data viitoare când vedeţi ceva pe care scrie “inteligent”, gândiţi-vă cu atenţie ce înseamnă aceasta. Învăţaţi să vă informaţi cu privire la sursa produsului pe care îl ingerăm sau pe care îl folosim pentru propriul corp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu