sâmbătă, 4 august 2012

Ţara unde s-a inventat capitalismul a ajuns la concluzia că doar prin naţionalizarea totală a RBS poate determina banca să reia finanţarea economiei



Autor: Ioana Nita
Ţara unde s-a inventat capitalismul a ajuns la concluzia că doar prin naţionalizarea totală a RBS poate determina banca să reia finanţarea economiei
George Osborne, ministrul de finanţe al Marii Britanii. Foto AFP
În pofida oricăror concepte ale eco­nomiei de piaţă, guvernul de la Londra ia în considerare naţionalizarea totală a Royal Bank of Scotland (RBS), una dintre cele mai mari bănci britanice, pentru a forţa astfel instituţia să-i acorde mediului de afaceri finanţarea de care are atâta nevoie.
Miniştrii cabinetului discută cu privire la alocarea a cinci miliarde de lire sterline (6,33 miliarde de euro) de la buget pentru a achiziţiona participaţia de 18% necesară pentru a deţine în totalitate controlul RBS, dar George Osborne, ministrul de finanţe, nu este de acord, scrie publicaţia Financial Times.
Faptul că miniştrii iau în considerare propunerea, ceea ce ar însemna ca responsabilitatea activelor toxice ale băncii să devină a contribuabililor, arată cât de enervaţi sunt aceştia de barierele pe care ei cred că băncile le pun în calea finanţării economiei.
Guvernul crede că diferitele scheme ale ministerului de finanţe de a stimula creditarea bancară nu au funcţionat, iar "forţarea" băncii RBS de a acorda mai multe credite este singura soluţie de a pune băncile în mişcare.
Acest lucru ar însemna dirijarea de către stat a băncilor pentru ca acestea să mărească creditarea pentru companii, fapt ce i-ar putea determina pe ceilalţi acţio­­nari să ia măsuri legale. În consecinţă, potrivit unor miniştri, singura soluţie este ca statul să cumpere participaţiile celorlalţi acţionari.
"Aceasta este o discuţie care are loc mereu", a afirmat un oficial al gu­vernului, iar un alt reprezentant al executivului a menţionat că solicitările pentru naţionalizarea totală a RBS au crescut după publicarea datelor de­zastruoase ale creşterii economiei britanice din cel de-al doilea trimestru, dar şi din cauza problemelor pe care le are RBS în a-şi curăţa bilanţul.
Cu toate acestea, persoane apro­piate instituţiei de credit au precizat că naţionalizarea totală a RBS este puţin probabilă. Aceştia s-au întrebat, de asemenea, cum va obliga guvernul banca să împrumute mai mult micile întreprinderi fără să împovăreze contri­buabilii cu riscuri excesive.
Această măsură ar fi o schimbare completă a politicii guvernamentale faţă de când a cumpărat prima participaţie la RBS în 2008. Miniştrii au insistat ca banca să îşi continue activitatea ca entitate comercială.
RBS a anunţat pierderi de 1,5 miliarde lire sterline (1,9 miliarde euro) înainte de plata impozitelor pentru primele şase luni ale anului, acestea fiind cauzate de creşterea datoriilor şi de provizioanele pentru despăgubirea clienţilor afectaţi de colapsul sistemului IT al instituţiei. Din cauza prăbuşirii sistemului informaţional, compania va încasa una dintre cele mai mari amenzi, de câteva zeci de milioane de lire sterline. De asemenea, banca se află şi în mijlocul scandalului privind mani­pularea dobânzilor Libor.
Ministerul de finanţe rămâne ostil cu privire la ideea naţionalizării totale. "Ne-am angajat să redăm sănătatea băncii RBS astfel încât aceasta să poată sprijini economia britanică în viitor, iar actuala strategie încearcă să înde­plinească acest obiectiv. Politica gu­vernului a avut ca scop încă de la început ca RBS să aparţină din nou sectorului privat, însă acest lucru se va întâmpla doar când aceasta va oferi plusvaloare pentru banii contribuabililor."
Reprezentanţii RBS au susţinut în mod repetat că acordă credite micilor întreprinderi atât cât îşi permite, fără să îşi asume riscuri mari. Aproximativ jumătate din noile credite acordate de RBS anul trecut au fost direcţionate către întreprinderile mici şi mijlocii.

Sursa: www.zf.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu