vineri, 7 septembrie 2012

Oamenii de stiinta au reusit sa descopere secretele “ADN-ului nefolosit”


Unul dintre cele mai mari mistere din genetica a fost rezolvat, după ce o echipa internationala formata din sute de oameni de stiinta, a descoperit secretele asa-zisului "ADN nefolositor”.
Porţiuni mari din compoziţia ADN-ului, considerate până acum “deşeuri” sau “ADN nefolositor”, ar putea fi folosite în cercetarea farmaceutică, pentru a oferi indicii legate de crearea unor noi medicamente pentru până la 100 de boli, potrivit unui studiu recent citat de The Telegraph.
Cele peste 20.000 de gene reprezintă aproximativ 2% din compoziţia ADN-ului, restul materiei, numit şi “materie neagră”, fiind privit până acum drept fără potenţial.
Cercetările efectuate în 32 de laboratoare din toată lumea de 400 de oameni de ştiinţă au scos, însă, la iveală că această materie ascunde în ea peste patru milioane de “întrerupătoare” care controlează genele. Aceste conexiuni au fost corelate cu aproximativ 100 de boli, precum afecţiunile intestinale (boala Crohn), diabetul sau schizofrenia.
Studiul, apărut în mai multe publicaţii de profil ca “Nature, Science and Cell”, concluzionează că 80% din ADN-ul nostru “lucrează” şi poate fi fructificat. Drept urmare, cercetările ulterioare ar putea uşura nu doar munca specialiştilor în găsirea de noi tratamente, ci şi înţelegerea cauzelor apariţiei diferitelor boli.
“Există mai multe conexiuni decât îţi poţi imagina. (...) Însă rezultatele nu se vor vedea pe moment. Nu va schimba lumea mâine. Nu e gen Usain Bolt, ci mai degrabă Mo Farah, o cursă lungă”, explică Ewan Birney, care a condus colaborarea dintre instituţiile implicate în cercetare.
Sursa: TheTelegraph

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu