vineri, 7 septembrie 2012

Tu ce stii despre sistemul tau limfatic?

Organismul uman este alcatuit din celule. Majoritatea celulelor traiesc putin timp dupa care mor si sunt inlocuite de unele noi. Uneori, acest ciclu nu mai functioneaza adecvat. Celulele cresc, se inmultesc necontrolat si nu mor atunci cand ar trebui. Astfel se creeaza premisele pentru aparitia unor tipuri de cancer printre care si cel limfatic.


Sangele contine urmatoarele elemente:

  • Celulele rosii, care transporta oxigenul si care dau culoarea caracteristica sangelui.
  • Celulele albe care sunt parte a sistemului natural de aparare al organismului, cunoscut sub numele de sistem imunitar, si au rolul de a lupta impotriva infectiilor.
  • Trombocitele cu rol in coagularea sangelui

Sistemul limfatic este similar sistemului sangvin. Sangele circula prin vase de sange (artere si vene). Celulele albe din sange, inclusiv limfocitele, circula si printr-o retea diferita de vase, care se numeste sistem limfatic, care transporta, de asemenea, lichide si nutrienti in organism.


In limfomul non-Hodgkin, celulele albe din sange afectate, se inmultesc necontrolat, se acumuleaza in structurile sistemului limfatic si formeaza tumori, cunoscute sub numele de limfoame. Aceste tumori pot aparea aproape oriunde, deoarece sistemul limfatic traverseaza intreg organismul. Cel mai frecvent apar in ganglioni, ficat sau in splina.



Exista doua tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin si limfom Hodgkin, afectiuni ce se diferentieaza prin anumite particularitati. Ambele tipuri sunt forme de cancer ale sistemului limfatic. Afectiunile sunt diferite iar noi vom explica pe scurt in cele ce urmeaza cateva date despre limfomul non-Hodgkin, care reprezinta cea mai raspandita forma a cancerului limfatic (80-85 % din cazuri).


CE ESTE LIMFOMUL NON-HODGKIN?



Limfomul non-Hodgkin este o forma de cancer al sistemului limfatic si poate fi de doua feluri: agresiv si indolent.

LIMFOMUL NON-HODGKIN AGRESIV



Limfomul non-Hodgkin agresiv este o forma de limfom cu evolutie rapida. Boala raspunde de obicei bine la tratament si adesea se obtine remisia completa, acesta fiind obiectivul tratamentului. Daca insa acest lucru nu este posibil, tratamentul are ca scop imbunatatirea calitatii vietii prin controlul simptomelor, ceea ce poarta denumirea deingrijire paleativa. Limfomul non-Hodgkin agresiv necesita tratament imediat, altfel speranta de viata se situeaza intre sase luni si doi ani.


LIMFOMUL NON-HODGKIN INDOLENT



Limfomul non-Hodgkin indolent este o forma de limfom cu evolutie lenta. Acest tip de limfom are o probabilitate de vindecare mai mica, dar in majoritatea timpului persoana afectata se poate bucura de perioade lungi in care nu vor aparea simptome ale bolii ori acestea vor fi foarte putine. Cu ajutorul tratamentului si suportului adecvat din partea echipei medicale, pacientul poate avea o viata relativ normala timp indelungat.



In acest timp, calitatea vietii poate fi foarte buna/satisfacatoare si doar cateva schimbari minore ii despart de o viata normala. Totusi, remisiunea poate fi urmata de perioade in care simptomele revin, si aceste perioade sunt numite « recaderi ». De aceea, limfomul non-Hodgkin indolent necesita cel mai adesea tratament pe termen lung. In caz de limfom ¬non-Hodgkin indolent, raspandirea mai lenta in organism a celulelor canceroase determina o speranta de viata mai mare, cei afectati putand trai 10 ani cu aceasta afectiune.


SEMNE FRECVENTE ALE LIMFOMULUI NON-HODGKIN


  • Cresterea nedureroasa a ganglionilor frecvent situati la nivelul gatului, al axilei sau in zona inghinala
  • Febra persistenta sau recurenta a carei cauza nu poate fi explicata
  • Transpiratii nocturne abundente
  • Scadere in greutate sau oboseala
  • Mancarimi persistente pe toata suprafata corpului 
  • Respiratie ingreunata sau tuse                                                                                                                             Semnele frecvente enumerate mai sus pot fi atribuite altor cauze, de aceea limfomul non-Hodgkin poate sa nu fie depistat imediat. De asemenea, celulele albe din sange cu comportament anormal (limfocitele canceroase) depistate in limfomul non-Hodgkin nu isi pot indeplini rolul in lupta impotriva infectiilor. De aceea, pacientii cu limfom non-Hodgkin se pot imbolnavi mai usor decat o persoana sanatoasa.     Deocamdata nu se cunoaste exact cauza care duce la aparitia limfomului, sunt incriminate bolile sistemului imunitar si infectiile grave. Expunerea la solventi sau la pesticide poate fi considerata un factor favorizant pentru instalarea acestei afectiuni.                                                                                                               Sursa: http://healthy.kudika.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu