joi, 20 septembrie 2012


STUDIU: Porumbul modificat genetic afectează sever sănătatea consumatorilor

Cercetătorii francezi au descoperit tumori și alte probleme de sănătate la șobolanii hrăniți cu porumb modificat genetic și expuși la un erbicid asociat cu acesta.

Rozătoarele au mâncat porumb modificat pe o perioadă de doi ani (reprezentând speranța de viață a unui șobolan), ceea ce face ca rezultatele obținute să fie mult mai sigure decât cele ale cercetărilor anterioare, spun specialiștii. În cadrul studiului, unui grup de șobolani le-a fost administrată o dietă alimentară care includea un tip de porumb modificat genetic numit NK603, informează bbc.co.uk. Acesta este un produs al companiei agrochimice Monsanto, care a modificat genetica plantei pentru a o face rezistentă la erbicidul Roundup, pe care de asemenea îl produce.

Oamenii de știință coordonați de profesorul Gilles-Eric Seralini au examinat 200 de șobolani în cadrul cercetării. Unii dintre ei au mâncat porumb modificat și stropit cu Roundup, alții doar NK603, fără urme de erbicid și un al treilea grup a mâncat porumb nemodificat, dar a consumat apă ce prezenta urme de Roundup. A existat și un al patrulea grup, de control, care nu a ingerat nici porumb modificat, nici erbicid.

Cercetătorii au constatat că șobolanii ce au avut o dietă ce conținea porumbul modificat sau urme de Roundup (considerat a nu avea efecte negative asupra sănătății) au murit înaintea celor cae au avut o dietă standard. 50% dintre masculi și 70% dintre femele au murit prematur, spre deosebire de 30/20% în grupul de control. În plus, oamenii de știință au descoperit tumori mamare de dimensiuni mari și leziuni hepatice și renale severe la rozătoarele hrănite cu alimentele modificate.

„Studiul scoate în evidență în primul rând necesitatea de a testa toate culturile modificate genetic pe parcursul a doi ani și în al doilea rând, atunci când testăm toxicitatea erbicidelor/pesticidelor, trebuie să testăm întreaga formulă, nu doar ingredientul activ”, a declarat pentru BBC Michael Antoniou, specialist în biologie moleculară de la Kings College din Londra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu