joi, 20 septembrie 2012


Viruşii cibernetici, noua armă americană?

flame флейм компьютер вирус компьютер код
© Foto: Flickr.com/marsmet543/cc-by-nc-sa 3.0

Experţii în securitatea cibernetică sunt de părere că Washingtonul poate fi implicat în crearea de viruşi pentru spionaj şi războiul cibernetic. Este vorba despre un nou virus similar Flame şi Stuxnet. Ultimul a fost folosit pentru colectarea de date despre programul nuclear iranian în 2010.

Flame a fost descoperit în mai anul curent de specialiştii de la Laboratorul Kasperski din Rusia. Virusul a afectat peste 150 de calculatoare guvernamentale din Iran şi Siria, putând fi folosit şi pentru furtul de date, a declarat pentru Vocea Rusiei Vitali Kamliuk, expert la Laboratorul Kasperski.
„Virusul Flame se deosebeşte de alţi viruşi obişnuiţi. Scopul acestui virus nu sunt cardurile şi conturile on-line, la ceea ce încearcă să aibă acces hackerii obişnuiţi. Flame stabileşte un sistem profesional de urmărire cu scopuri bine determinate”.
Anterior, surse din Guvernul SUA au recunoscut implicarea Washingtonului la crearea Stuxnet. Mass-media americane menţionează că la crearea virusului cibernetic au participat şi serviciile speciale israeliene.
Reprezentanţii Laboratorului Kasperski se abţin de la acuzaţii la adresa cuiva. Însă ei subliniază că odată cu lansarea Flame şi Stuxnet se poate vorbi de începerea unei noi etape de dezvoltare a armei cibernetice.
„Costurile de dezvoltare a aplicaţiilor informatice sunt pentru organizaţiile mari mai ieftine decât desfăşurarea unei operaţiuni reale. Aplicaţia pentru calculator este mult mai uşor de elaborat, menţinut şi modificat. În plus, în momentul de faţă, Internetul permite comiterea de astfel de atacuri păstrându-se anonimatul”.
Specialiştii consideră că cea mai periculoasă particularitate a armei cibernetice este viteza acţionării sale. Un atac, de exemplu asupra unui obiectiv nuclear din Iran sau asupra altui obiectiv de stat din orice ţară are loc instantaneu. De asemenea, se reduce necesitatea folosirii resurselor umane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu