miercuri, 3 octombrie 2012

Cum ne creăm o nouă reţea neuronală


 Pentru a ne crea o nouă reţea neuronală sunt necesari câţiva paşi pe care să-i facem conştienţi, prezenţi şi cu credinţă. Vă realatez – aşa cum v-am obişnuit – din experienţa personală şi din experienţa a peste o sută de cursanţi care fac cu mine cursul de  regăsirea puterii interioare şi care si-au schimbat viaţa şi trăiesc schimbarea conştient.
Primul pas începe cu o dorinţă – dorinţa conştientă de schimbare. Odată această decizie luată este necesar să ne antrenăm şi să rămânem concentraţi asupra scopului propus. Din experienţele neuroştiinţei se observă că e nevoie de mult exerciţiu pentru a se forma noi reţele neuronale. Atenţia focalizată începe să construiască noi circuite neuronale care, odată stabilite, vor activa automat acele părţi ale creierului ce implică activitatae motivaţională. Cu cât activitatea va fi mai des repetată, cu atât acele circuite neuronale vor fi mai puternice. Orice disciplină cum ar fi meditaţia, rugăciunea prin repetare schimbă activitatea sinaptică la capătul unui neuron şi în cele din urmă va schimba structura celulei.
Autor articol: Psiholog Niculina Gheorghiţă
Dorinţa şi concentrarea sunt suficiente pentru a schimba permanent creierul.
Oamenii devotaţi spiritual au descoperit diverse metode pentru a îmbunătăţi funcţionarea neuronală. De exemplu:
  • prin respiraţia regulată conştientă afectează mecanismele care controlează emoţiile şi percepţiile senzoriale. Respiraţia regulată lentă are un efect calmant asupra trupului şi minţii şi descreşte activitatea metabolică în diferite părţi ale creierului. Astfel respiraţia lentă restabilizează energia neuronală consumată prin gândire.
  • prin meditaţia (rugăciunea) îngăduie creierului să se odihnească în vreme ce menţine o conştiinţă acută a mediului. Dacă în timpul meditaţiei adăugăm mişcările repetitive ale mâinilor şi vorbirea, se vot intensifica centrii motori şi de coordonare a creierului. Când meditezi intens asupra unui scop specific o perioadă lungă de timp, creierul începe să se raporteze la ideea ta de parcă ar fi un obiect prezent efectiv în lume, crescându-şi activitatea în talamus, parte a procesului de creare a realităţii al creierului.
La baza acestor patru paşi – dorinţa, concentrarea, controlul regulat al corpului şi practica (disciplina) - stă un al cincilea proces şi anume răbdarea. Răbdarea oferă convingerea interioară că scopul poate fi atins chiar dacă pare iraţional.
Dacă credem cu tărie în ceva vom stimula activarea atât a sistemului imunitar cât şi a sistemului motivaţional. Acesta nu este un proces magic este un proces firesc prin care scoatem la suprafaţă capacitatea imensă a creierului nostru de a atinge scopurile pe care i le implementăm cu ajutorul minţii sau a gândurilor sub formă de programe, noi în reţele neuronale.
Puneţi în practică măcar 21 de zile un program nou pe care vreţi să-l experimentaţi sau o dorinţă pe care o aveţi şi vreţi şi credeţi că se poate împlini şi aşa vă veţi crea o reţea neuronală nouă. Ultimele cerectări ale neuroştiinţei au arătat clar că, creierul nostru nu este rigid ci este extrem de flexibil şi în fiecare moment al veţii prin faptul că facem şi învăţăm ceva nou de fapt ne creem noi reţele neuronale. Cum spunea o cursantă de la cursul pe care îl predau – Regăsirea puterii interioare – aseară: ”prin disciplinele pe care le-am primit la acest curs şi prin practica lor zilnică în toate activităţile mele cotidiene am ajuns să-mi pot controla corpul, să îmi potolesc foamea, să mă vitalizez imediat, să mă vindec instant de o durere sau un disconfort fizic, etc. Este fantastic ce putem face cu mintea noastră dacă suntem atenţi, prezenţi în ceea ce facem şi credem că putem realiza.” Aşa este suntem minunaţi, suntem creaţii magnifice dar din păcate am uitat acest lucru, iar această uitare ne aduce numai neajunsuri şi suferinţă. Dar aşa cum până şi ştiinţa a reuşit să experimenteze şi să descopere ceea ce strămoşii noştri făceau firesc poate începem să ne punem diverse întrebări spre a ne trezi la o viaţă extraordinară în care suntem proprii creatori ai realităţii noastre, unde suntem responsabili de orice gând, gest, vorbă şi faptă şi unde bucuria va fi starea firească existenţei. Aşa să fie! Cu drag şi spor la lucru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu