miercuri, 3 octombrie 2012

Secretele „Cuibului vulturului de foc”


патомский кратер сибирь иркутск 2012 октябрь коллаж гр
© Colaj: Vocea Rusiei

Erupţia unui vulcan, căderea unui meteorit sau a unui OZN? Oamenii de ştiinţă ruşi intenţionează să pună punctul final în disputele referitoare la provenienţa craterului Patomski din Siberia de Est. La primăvară la acest obiect geologic unic din regiunea Irkutsk va pleca cea de a noua expediţie ştiinţifică.

Craterul Patomski se înalţă deasupra taigalei siberiene aidoma unei piramide egiptene. Vânătorii locali îl numesc „Cuibul vulturului de foc”. De la bordul unui elicopter, acest con cenuşiu din calcar seamănă într-adevăr cu un cuib enorm. Înălţimea lui este de 40 de metri, iar diametrul de 160 de metri, adică de aproape două ori mai mare decât un teren de fotbal. Partea de sus a conului este plată, iar în centru se află un deal de 12 metri, care seamănă cu un ou uriaş.
Opt expediţii ştiinţifice au încercat să stabilească provenienţa „Cuibului vulturului de foc”. Dar nici versiunea privind un meteorit, nici cea referitoare la un OZN nu a putut fi confirmată. Datele strânse permit să se presupună că acesta este un crio-vulcan. El a apărut probabil în condiţiile îngheţului veşnic în urmă cu 500 de ani în urmă. Dmitri Gladkociub explică cum a putut apărea un obiect cu o formă atât de neobişnuită.
„În urma îngheţării apelor subterane suprafaţa s-a umflat. Atunci când clima s-a schimbat şi a început să se încălzească – gheaţa subterană s-a dezgheţat. Iar partea centrală a acestui deal a căzut înăuntru datorită forţei gravitaţiei şi a format acest relief neobişnuit”.
Omul de ştiinţă nu exclude că craterul Patomski continuă încă să se formeze. Pentru a confirma această ipoteză, în câteva punte de pe acest deal au fost instalaţi senzori speciali. Dacă anul viitor, oamenii de ştiinţă vor descoperi că poziţia lor s-a schimbat, aceasta înseamnă că acest crater este viu.
În timpul următoarei expediţii se planifică un şir de noi studii. Echipamentele moderne vor permite explorarea craterului la adâncimea de un kilometru şi jumătate şi obţinerea unor date complete despre structura lui.
Craterul Patomski a fost descoperit de geologul Vadim Kolpakov din Irkutsk în anul 1949. De atunci, „Cuibul vulturului de foc” preocupă minţile oamenilor de ştiinţă din întreaga lume. La ora actuală autorităţile regiunii Irkutsk decid problema instituirii unei zone speciale în jurul acestui obiect geologic neobişnuit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu