miercuri, 3 octombrie 2012

GHID PENTRU BOLNAVII CARE APELEAZĂ LA TĂMĂDUITORI POPULARI (2)


   Am propus săptămâna trecută să participaţi la elaborarea unei denumiri corecte pentru vindecători populari, care să nu se suprapună pe denumirile existente în medicina alopată. Este necesară această departajare pentru a se evita divergenţele între practicanţii medicinii alopate cu studii medicale şi practicanţii terapiilor alternative, în rândul cărora coexistă analfabeţi, semianalfabeţi, indivizi cu studii medii şi indivizi cu studii superioare în diverse domenii. Am extras în acest sens şi câteva expresii din Dicţionarul explicativ al limbii române (DEX), editat de Academia Română. Nu pretind că am epuizat gama posibilelor denumiri din dicţionar.
          Terapeut – Medic specialist în terapeutică.    
          Terapeutică– Ramură a medicinii care studiază mijloacele şi metodele de tratament, precum şi modul de întrebuinţare a medicamentelor; ştiinţa vindecării bolilor; terapie.
          Bioterapeut– Medic specialist în bioterapie.
          Bioterapie– Utilizarea terapeutică a unor produse provenite de la fiinţe vii.
          Psihoterapeut– Medic specialist în psihoterapeutică. Psiholog specialist în psihoterapie. (n.a.)
          Psihoterapie – Metodă de tratare a bolnavilor prin influenţarea psihicului  lor, utilizându-se persuasiunea, hipnoza, sugestia, etc.
          Bioenergoterapeut – Cel care vindecă bolile prin calităţile sale bioenergetice.
          Definiţia este eronată. Procesul vindecării unui bolnav nu este rezultatul „calităţilor bioenergetice” ale „bioenergoterapeutului”. Vindecarea se produce prin activarea, prin mijloace psihice, a energiilor biologice subtile ale bolnavului.        
          Vindecător– Care vindecă; lecuitor, tămăduitor.
          Tămăduitor– (Pop.) Care tămăduieşte; vindecător, lecuitor.
          Lecuitor – Care vindecă; tămăduitor, vindecător.
          Vraci -  (Pop.) 1. Doctor, tămăduitor. 2. Vrăjitor.
          Şaman – Slujitor al şamanismului. Vrăjitor.
          Şamanism – Religie animistă, primitivă, care are la bază credinţa că slujitorii cultului pot influenţa spiritele bune sau rele printr-un ritual special, manifestat prin extaz religios, prin dansuri şi prin formule magice, praticată de unele populaţii din nordul şi centrul Asiei, de diverse triburi de eschimoşi şi de indieni din America de Nord, din America de Sud, din Indonezia şi din Africa.
          Pacient– 1. Persoană bolnavă care se găseşte în tratamentul unui medic, considerat în raport cu acesta. 2. Persoană supusă unui supliciu; victimă, martir.
          Ar fi de dorit ca vindecătorii populari să nu mai numească pe bolnavii care le calcă pragul, pacienţi. Ingerinţele pe care le fac aceştia în aria medicinii alopate, nu poate decât să strârnească resentimentele cadrelor medicale. Bineînţeles, dacă nu au cumva în vedere definiţia de la punctul 2, din DEX.
          Care credeţi că ar fi denumirea corectă pentru autointitulaţii „bioterapeuţi”? Dar pentru bolnavii aflaţi în tratamentul unui „bioterapeut”? Contribuţia voastră ar fi binevenită.      
Sursa: rudan.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu