miercuri, 3 octombrie 2012

Va duce Internetul la Apocalipsa limbilor?


italian.ruvr.ru интернет человечки www письмо
© Foto: Flickr.com/姒儿喵喵/ cc-by-nc-sa 3.0

30 de limbi europene pot dispărea din uz. Această prognoză a fost dată de specialiştii de la reţeaua Meta-net, care cuprinde 53 de centre de cercetare din 33 de ţări. Întreaga vină o poartă Internetul, care nu este adaptat la recunoaşterea lor.

În primul rând, prognoza se referă la limbile bască, celtică şi catalană, deoarece nu este software capabil să le recunoască, să le analizeze şi să le traducă în mod corect.
Acest gen de predicţii nu este nou. Odată cu apariţia Internetului li s-a prezis moartea cărţilor şi ziarelor, însă oamenii continuă să le citească nu doar în variantă electronică. Ce mai mulţi oameni preferă viaţa reală, lor le este indiferent în ce limbă se comunică pe Internet. În plus, limba maternă din fiecare ţară este stabilită prin lege, ceea ce îngreunează dispariţia sa. Şi există şi o cultură a vorbirii, care se foloseşte în viaţa de zi cu zi, consideră profesorul filolog Dmitri Bak.
„Consider această prognoză falsă pentru că limba nu trăieşte pe Internet. Limba trăieşte atât timp cât este instrument de comunicare zilnică pentru un grup de persoane. Limba vieţuieşte excelent în afara Internetului, în formă orală şi scrisă”.
Internetul nu poate contribui la dispariţia limbilor şi pentru că nu toată lumea are acces la el. De reţeaua globală din lume se folosesc doar 32,7% dintre oameni, ceea ce pune la îndoială predicţia Meta-net. Dar şi specialiştii din domeniul Internetului sunt interesaţi ca în reţea să existe cât mai multe servicii necesare internauţilor, inclusiv lingvistice. De această părere este expertul media Anton Korobkov-Zemlianski.
„Nu sunt de acord cu faptul că limbile pot muri pentru că pe Internet apar multe servicii interesante, de exemplu, Google translate, traducători on-line, care traduc în timp real diferite limbi. Compania Yandex din Rusia are proiecte speciale de păstrare a limbilor popoarelor Rusiei. Dacă există literatură într-o anumită limbă, atunci ea mai devreme sau mai târziu ajunge în reţea, nu poate dispărea fără urmă”.
Aşa că Apocalipsa limbilor este puţin probabilă. Autorii studiului de la Meta-net cel mai probabil vor pur şi simplu să primească un grant pentru elaborarea de programe pe calculator pentru păstrarea limbilor. Ce-i drept, nu este simplu să se creeze un astfel de software, deoarece, potrivit datelor Academiei Franceze de Ştiinţe, umanitatea contemporană vorbeşte în aproape 3000 de limbi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu