luni, 29 octombrie 2012

Miracolul care este muşcata roşie – partea 1


 Ne-am obisnuit să o vedem la fereastră, între perdele, roşie ca focul şi ca speranţa.
O floare care alungă tristeţea şi ne umple de optimism.
Nu e doar o simplă impresie, pe lângă frumuseţea ei plină de farmec şi energie, muşcata este şi o fenomenală planta-medicament.
În copilăria mea mama folosea frunzele, florile şi rădăcinile de muşcată(nalbă) roşie pentru diverse afecţiuni. Rezultatele erau fantastice şi magice aş putea spune. Mai jos vă ofer un material (pe care cu mare bucurie l-am găsit şi am decis să vi-l împărtăşesc spre folos) despre acţiunile miraculoase ale muşcatei (nalbei) roşii.
Ce spune astrologia
În astrologie, muscatele cu flori rubinii aparţin zodiei Berbecului şi servesc la aplanarea stărilor de conflict, potolesc persoanele predispuse la certuri, permanent tâfnoase şi iritate.
Roşul de purpură al muşcatelor îi ajută pe oameni să perceapă viaţa mai relaxat, îmbunătăţeşte starea sufletului. De fapt, astrologii au presimţit ceea ce a fost dovedit şi de cercetările stiinţifice contemporane, şi anume: faptul că planta are multiple efecte terapeutice.
Muşcatele îmbunătăţesc metabolismul, împiedică creşterea tumorilor, dizolvă pietrele, opresc hemoragiile.
În medicina populară, frunzele şi florile se folosesc în cazuri de diaree, dizenterie, reumatism, gută, astm bronsic, abcese, cangrene ale plămânilor.
Frunzele uscate, înmuiate cu apă clocotită, se aplică pe bătăturile vechi timp de câteva zile până se desprind.
 O rivală a usturoiului
În medicina populară, muşcata, atât cea sălbatică, din natură, cât şi cea cultivată ân ghiveci, se foloseste încă din secolul XVI.
Dintr-o varietate foarte larga de muscate, cel mai mare efect terapeutic îl are muşcata cu frunze mari, palmate, care au un miros puternic şi conin cea mai mare cantitate de fitoncide.
Savanţii au constatat că în lupta cu bacteriile, muşcata depăşeşte puterea usturoiului şi a cepei.
Pentru prepararea reţetelor medicale, se folosesc nu numai frunzele şi florile, dar şi rădăcinile plantelor îmbătrânite, cu tulpinile desfrunzite (goale).
Rădăcinile se spală şi se folosesc imediat sau se usucă şi se păstrează în pungi de hârtie. Rădăcinile plantei sunt bogate în glucide, amidon, flavonoizi, saponine, substanţe tanante, iar în frunze sunt depozitate acid ascorbic (vitamina C), carotina, ulei eteric, glucoza, alcaloizi, microelemente.
Preparate din muşcată
Ulei de muşcată
Uleiul esenţial de muşcată se vinde în farmacii, dar puteti să-l preparaţi şi acasă folosind unul din procedeele urmatoare:
1. Într-un borcan transparent, de 750 ml, se pune un pahar de terci din frunze şi florile tocate de muscată, se toarnă deasupra 125 ml de alcool dublu rafinat, se închide etanş şi se ţine în bătaia soarelui puternic, timp de două săptămâni.
Se deschide borcanul, se umple cu uleiul nerafinat (de porumb, de masline, de floarea-soarelui), se închide iar ermetic şi se mai ţine la soare încă două săptămâni.
Se strecoară şi se stoarce bine.
Plantele macerate se păstrează la congelator pentru comprese, iar lichidul, în sticluţe de culoare închisă, în frigider.
2. Frunzele tinere, de pe vârfurile crenguţelor, se rup primavara, înainte de înflorire, de pe o plantă cu vârsta mai mare de un an.
Două pahare de frunze se toacă mărunt, se amestecă cu zece linguri de ulei nerafinat, încalzit la 40-45 grade, şi se macerează timp de două săptămâni, într-un borcănel de culoare închisă, în loc răcoros.
După filtrare, frunzele se storc bine (eu folosesc în cazuri similare un ciorap de nailon, deoarece este mult mai rezistent decat tifonul) şi uleiul se păstrează timp de trei luni la frigider, în sticluţe de culoare închisă sau învelite în hârtie neagră.
 Mod de administrare
Profilactic. Cu 15 minute înainte de masă, se ia în gura o linguriţă de ulei şi se suge precum o caramelă.
Se face o cură de sapte zile, în fiecare primăvară.
Nu se recomandă asocierea tratamentului cu consumul de alcool.
Uleiul de muscată se administrează numai în cure scurte.
 Aromoterapie
Cateva picături de ulei se amesteca cu sare fină sau se toarnă pe un şerveţel şi se păstrează într-un flaconas închis etanş.
Se folosesc pentru diminuarea epuizării psihice, în cazuri de insomnie, astenie, ateroscleroza vaselor sanguine din creier, hipertensiune, distonie vasculară, nevroză, imunitate scăzută.
Uleiul se adauga în creme pentru masaj, în apa pentru baie.
 Cura de slăbire.
Pentru micşorarea apetitului, în loc de medicamente scumpe, puteti folosi aroma de muşcată, care se inhalează înainte de masă.
 Important
Înainte de folosirea uleiului, faceţi un test pentru hipersensibilitate sau alergie: se aplică o picătură de ulei pe încheietura mâinii cu 12 ore înainte.
Nu se foloseste aromoterapia în cazuri de atac de cord, astm bronsic, epilepsie (daca mirosul nu-i place bolnavului).
 Unguent de muşcată
Se mixează frunze verzi de muscataă în robotul de bucătărie sau în maşina de tocat carne. Separat, se topeşte osanza sau untură de gâscă.
La fiecare 3 linguri de grasime, se adaugă 3 linguri din terciul cu suc din frunze. Amestecul se păstrează la frigider, cel mult o săptămână, şi se foloseşte în cazuri de dureri în articulaţii şi de ulcer varicos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu