vineri, 2 noiembrie 2012

Bolovanul


Autor: Ionel Grama
Conform DEX, hackerul este un spărgător de reţele computerizate, adică un fel de hoţ care îţi intră tiptil în casă şi viaţă, prin intermediul celei mai sofisticate teh­nici pe care o folosim, compu­terul. Dar, dacă vorbim despre nişte hoţi, vă vine să credeţi şi că aceştia pot avea o organizaţie oficială, legală?


Asociaţia profesională de hakeri din Bavaria, Germania, a reuşit să spargă un spyware, creat şi folosit de poliţia locală. Prin acest program toţi utilizatorii de internet erau urmăriţi în mod direct şi continuu. Camere web, microfoane, e-mailuri, fişiere cu texte scrise, sunete, adrese, convorbiri, imagini, totul era sub ochiul atent al poliţiei. Scandalul care s-a declanşat a fost unul de proporţii, dar nimeni nu este sigur că „aplicaţia” a luat sfârşit. Asemenea practici există însă şi la alte „case mari” din lume. În luna iulie 2012, compania Google, care deţine cel mai mare motor de căutare pe internet din lume, a fost amendată cu suma record de 22,5 milioane de dolari. Motivul? Urmărirea utilizatorilor de internet, fără ca aceştia să bănuiască măcar ceva. Specialiştii firmei nu au negat faptul că au practicat această metodă demnă de o democraţie de tip american, dar au oferit o explicaţie absolut… liniştitoare: programul res­pec­tiv a fost activat din greşeală! La data de 19 ianuarie 2012, ziarul The Guardian a publicat o declaraţie a lui Jonathan Powell, fost consilier personal al lui Tony Blair, care a afirmat că Marea Britanie a spionat Rusia în 2006, prin intermediul unui… bolovan. „Bolo­va­nul-spion ne-a pus într-o situaţie jenantă”, a declarat Powell în cadrul emisiunii Putin, Rusia şi Occidentul, difuzată de BBC. Pietroiul respectiv era confecţionat din plastic (foto), în interior avea montate dispozitive de observare-ascultare şi de transmisie date şi era mutat „întâmplător”, din loc în loc, de membrii Ambasadei britanice. Numai că ruşii, hârşiţi şi ei în ale spionajului, au aflat povestea şi au trecut rapid la contramăsuri, însă tot pe blat, să nu se prindă „lorzii“. I-au filmat pe toţi cei care plimbau bolovanul, apoi au supus insolitul obiect unui bombardament cu raze X, ştergând înregistrările de pe circuitele electronice respective. Vladimir Putin, om cu state vechi în munca de spionaj, a emis atunci o lege prin care o serie de ONG-uri au fost închise. „Am văzut că serviciile secrete se folosesc de ONG-uri, pe care le finanţează pe căi ascunse. Nimeni nu poate nega că banii acestora put. Am emis această lege pentru a opri puterile străine să se amestece în treburile interne ale Fede­raţiei Ruse”, a declarat liderul de la Kremlin.
Poate că, uneori, umblând prin prin fişierele calculatorului dvs., aţi dat peste o mulţime de iconiţe, ce poartă cele mai diverse semne. Cu siguranţă v-aţi gândit imediat că în computerul dvs. s-au adunat mulţi viruşi, ce vă vor da serios de furcă. Ei bine, staţi liniştiţi! Adică, nu vă enervaţi, pentru că, oricum, nu aveţi ce să le faceţi! Acele semne extrem de mici, unele aproape invizibile, le-aţi primit de la un server central, la care, fără să ştiţi, aţi trimis răspunsuri prin simpla apăsare a unei taste de pe calculatorul dvs. Ele permit serverului respectiv să vă autentifice, să vă urmărească comporta­mentul, să vă reţină preferinţele. Calcu­latorul, prietenul dvs. căruia îi încredinţaţi o mulţime de secrete, vă trădează, fără nicio remuşcare! Aţi auzit de „web-bugs”? Acestea sunt nişte desene cu mărimea de un pixel, transparente, invizibile. De fiecare dată când navigaţi pe internet, acestea transmit la o bază centrală care vă sunt preferinţele, ce anume vă interesează mai des. Urmarea? Când vă e lumea mai dragă, o reclamă enervantă vă apare pe ecran, încurcân­du-vă treburile. Sunt trimise de cei care v-au urmărit şi care ştiu de acum cam pe unde umblaţi pe net. Există însă şi alte moduri de a da cu bolovani în intimi­tatea noastră (garantată de Con­stitu­ţie!). De la 1 ianuarie 2009, în România se aplică cipuri pe documen­tele personale: cărţi de identitate, carduri, permise de conducere etc. Prin H.G. 1566/2008 s-au introdus paşapoartele biometrice, cei mai mulţi posesori neştiind însă că datele de pe acestea pot fi citite de la distanţă. Tot în 2008 a fost votată Legea nr. 298/2008 privind stocarea informa­ţiilor, prin care operatorii de telefonie mobilă şi internet sunt obligaţi să reţină date despre comunicările electronice făcute de noi. La 4 aprilie 2012, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a prelun­git termenul de stocare de la şase luni la un an. Aveţi ceva de comentat? Ar fi cazul să vă abţineţi, pentru că ai noştri (ca brazii) nu au făcut decât să dea în noi cu un alt bolovan, mai mare, respectiv cu Directiva Uniunii Europene privind reţinerea datelor generate sau procesate în cadrul activităţii de furni­zare de servicii de comuncaţii şi internet. Ei, aţi înţeles cum stă treaba cu „bolovanul” lui Putin? Dacă da, atunci… mucles, că nu se ştie ce aveţi în jur!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu