vineri, 2 noiembrie 2012

Tratamente externe cu frunze proaspete de muşcată /partea a 3-a


Acnee
Străbunicile noastre foloseau sucul proaspăt de muşcata pentru curăţarea pielii de coşuri şi acnee.
Se toacă marunt 5-6 frunze, apoi se strivesc cu o lingură de lemn.
Terciul obtinut se aplicaă pe locurile cu probleme şi se lasa timp de 15 minute.
Otita
1. Reţeta este recomandată pentru copii mici, dar şi pentru adulţi. Se folosesc plantele cu frunzele palmate (nu rotunde). Se spală cu apă fiartă călduţă, se usucă puţin, se stoarce sucul (se poate şi manual). Urechea se curăţă bine cu vata, apoi se pune câte o picătură de suc. Procedeul se repetă până la oprirea scurgerilor. Nu se permite umezirea urechilor bolnave cu apă, pe toata durata tratamentului.
2. Frunzuliţele proaspete se strivesc între degete şi se introduc, inainte de culcare, iîn urechi. Dimineaţa, se aruncă. Ca sa intre şi ă iasă mai uşor din urechi, se învelesc în faţă de tifon. O altă varianta: o frunză se ruleaza şi se introduce în ureche.
3. Vracii din Rusia folosesc de 200 de ani o reţetă mai complexă. Se prepară un aluat din 10-12 frunze pisate bine, 2 linguri de alcool de camfor, 2-3 linguri de făină de secară sau de ovăz (în caz extrem se foloseşte pâine înmuiată puţin). Se picură 2 picături de suc de muşcată în ureche, apoi se modelează din aluat un capac care se aplică peste ureche. Deasupra se pune hârtie de pergament. Se panseaza în diagonală, cu o faţă, peste cap, înainte de culcare. Este nevoie de 3-4 proceduri.

Nevralgie de trigemen, dureri lombare acute
Frunzele de muşcată strivite între degete se întind pe un prosopel de in şi se aplică pe locul bolnav. Deasupra se leagă un batic de lână. La fiecare 30 minute, frunzele se schimbaă. Procedeul se repetă de 3-4 ori. Peste 2 ore, durerile se diminuează, în caz contrar, se mai pun câteva comprese.
 Afecţiuni pulmonare
Se frământă un aluat din 6 linguri de frunze tocate, 3 linguri de miere de albine şi 3 linguri de făină de secară. Se împarte în doua terciul, se întinde în straturi subţiri şi se aplică pe zona plămânilor şi pe piept, la barbaţi, iar la femei pe spate. Se leagă cu un batic subţire.
Pentru accelerarea procesului de vindecare, se recomandă să mâncaţi, dimineaţa şi seara, cu 30 minute înainte de masă, câte 2-3 frunzuliţe mici de muşcată, care apar din muguri terminali.
Epilepsie, solarita
Se prepară un amestec din 250 ml de zer rece, 3 linguri cu vârf de frunze şi flori mixate de muşcată, o sticluţă de tinctură farmaceutică de odolean sau de talpa-gâştei şi se macerează de la ora 8 dimineaţa până la ora 10 seara. Înainte de culcare, în amestec se adaugă făina (eventual combinată cu tărâţe) ca să obţinem un aluat, din care se modelează o turtă moale ca plastilina. Turta se aplică pe plexul solar.
Se pansează cu o faţă elastică şi se lasă până dimineaţa. În acelaşi timp, se administrează tinctura de muscată, câte 15 -20 picături, de 3 ori pe zi, înainte de masă sau cu o oră după masă. Este o metodă auxiliară în tratamentul epilepsiei.
Cataracta
În stadiul incipient al bolii, puteţi să stopaţi dezvoltarea afecţiunii folosind picături din sucul proaspat stors din frunze (câte 1-2, în colţul ochilor).
Dacă se inflamează pleoapele, ochii se spală cu infuzie preparată din 10 frunze sau flori tocate, 200 ml de apă fiartă şi răcită şi o linguriţă de miere de albine.
Se amestecă bine şi se expune pe timp de noapte la lumina lunii pline.
În loc de apă, puteţi să folosiţi după racire ceai oftalmic din silur, albastrele şi corn (se vând la plafar).
Băi din radăcini şi frunze
Băile din rădăcină de muşcată roşie sunt indicate în cazul bolnavilor cu probleme dermatologice (furunculoza, eczeme, vitiligo, lichen).
Patru linguri de rădăcină uscată sau proaspătă tăiată mărunt se infuzează o oră în termos, în apa clocotită. Înainte de culcare, se face o baie cu infuzia care se toarnă în cada cu apă caldă (35-36 grade C). O cură cuprinde 12-14 băi.
Nevroze, insomnie, stări de agitaţie
Se toacă 4-5 rădăcini şi un pahar din frunzele proaspete, se pun pe foc în 5-7 litri de apă fierbinte, se ţin 20 minute pe un foc mediu şi se infuzează 2-3 ore într-un vas acoperit, apoi se strecoară şi se adaugă în cada cu apă caldă.
Tratamentul are efect calmant şi dureaza 10-15 zile.
Un efect deosebit îl au băile cu ulei aromat de muşcată în cazul femeilor la menopauză, dar şi al celor cu nervozitate crescută, în zilele “critice”.
În urma procedurilor scade nervozitatea, se îmbunătăţeşte somnul.
Contraindicaii
Persoanelor care suferă de astm bronsic sau au alergie la mirosul de muşcată li se recomandă să nu ţină în locuinţă nici o specie de muşcată.

 Ingrijirea plantei
Muscata prezinta un neajuns pentru care este deseori respinsa de floricultori: frunzele ei îmbătrânesc şi cad foarte repede, dezgolind tulpiniţele.
Chiar şi udarea abundentă, stropitul regulat nu schimbă situaţia.
Dar şi pentru scopuri terapeutice este un minus: ca sa obtinem 50 de ml de suc, trebuie să rupem toate frunzele de pe plantă.
De aceea, ca să vă tratati cu succes, trebuie sa aveţi cel putin 5-6 plante în casa şi să le ciupiţi mereu vârfurile, pentru favorizarea creşterii de crenguţe noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu