joi, 1 noiembrie 2012

Ce au în comun bancherii şi găinile?


de Moise Guran
Cea mai mare bancă din România va avea probabil în 2012 cel mai prost an din istoria sa. După nouă luni din acest an, BCR a anunțat o pierdere netă de aproape 760 de milioane de lei, provenită mai ales din creditele neperformante ce depășesc acum un sfert din totalul creditelor băncii.
Este peste media sistemului pe care BCR încă îl conduce și aparent e și logic ca atunci când ești lider la credite, să fii lider și la țepele luate cu creditele. Cei de la Erste par acum să facă un soi de restructurare din mers. Din capul locului vă spun că BCR-ul de azi este mult mai mare și mai solid decât Bancorexul pe care l-a înghițit în urmă cu aproape 15 ani chiar dacă pierderea acestui an de pomină este ca dimensiuni comparabilă de exemplu cu cea a banilor plătiți de BCR clienților Bancorex.
Acum cei de la Erste spun că BCR-ul execută silit 100 de apartamente lunar, pentru a-și recupera creditele acordate prea ușor în vremurile apuse, dar și pentru a reduce costurile pe care banca le are acum din cauza acestor credite. Problema este că cei de la Erste nici nu par să fi înțeles de ce unul din patru clieți ai băncii au ajuns să nu își mai plătească ratele. Da, vremurile sunt ticăloase, dar nici despre comportamentul bancherilor nu se poate spune că n-ar fi avut legătură cu asta.
Înainte de criză luaseră buticurile la rând, băteau din ușă în ușă și te întrebau dacă nu vrei cumva o linie de credit de 100 de mii de euro. Că dacă faci rulajul te încadrezi. Cu condiția să îți pui și casa gaj, desigur. Nu-i interesa dacă afacerea merge sau nu, dacă ești serios sau nu. Să ai ipoteca și să plătești uriașele comisioane. Mai târziu, când a lovit criza, liniile de finanțare s-au închis, iar dacă ți-au scăzut veniturile a mai venit și banca să îți mărească dobânzile că ești client cu risc. Bancherii, ei înșiși în primul rând, sunt cei care și-au falimentat clienții fără să înțeleagă că în felul acesta își taie singuri craca pe care stau. Revenind la BCR, această bancă s-a transformat după privatizare din cea mai leală față de client într-o campioană a costurilor și comisioanelor mai mult sau mai puțin ascunse. În mod paradoxal, cauzele celui mai prost an din istoria BCR sunt trecute la realizări chiar în comunicatul băncii – peste 100 de milioane de euro, venituri din taxe și comisioane.
Ai zice că bancherii au orbul găinilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu