miercuri, 21 noiembrie 2012

"Muntele Apocalipsei", pe cale să erupă


Celebrul vulcan din seria de filme ''Stăpânul Inelelor'' cunoscut sub numele de Mount Doom (Muntele Apocalipsei), situat în Noua Zeerlandă este pe cale să erupă, spun specialiştii.

Mount Doom, pe cale să erupă
Mount Doom, pe cale să erupă

fluctuaţiile de temperatură înregistrate în interior sunt un semn clar al activităţii sale tot mai intense. Temperaturile lacului din crater sunt de 20 de grade celsius, în timp ce la doar câteva sute de metri sub lac, temperatura atinge 800 de grade.

Acest lucru indica faptul că presiunea se acumulează îngrijorător şi că, o erupţie va avea loc în următoarele săptămâni sau luni. ''Situaţia actuală nu va continua mult. Vulcanul este atât de activ încât temperaturile au urcat şi au coborat foarte mult'', declară pentru The Telegraph, Harry Keys, specialistul în situaţii de mare risc, scrie jurnalul.ro.

Specialiştii nu pot spune însă dacă va fi o explozie de mică intensitate sau una devastatorare. Ultima erupţie a vulcanului a avut loc în anul 2007, fără a se înregistra victime, însă în anul 1953, explozia a fost una devastatoare, ducând la moartea a 151 de persoane şi distrugând sate întregi.

Vulcanul are o înălţime de 2.797 metri. Un alt vulcan din apropiere, Muntele Tongariro, a erupt în luna august a acestui an, emanând un nor de cenuşă în atmosferă de 6100 de metri.
Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu