duminică, 11 noiembrie 2012

Uleiul de argan beneficii si intrebuintari

Uleiul de argan, cunoscut pentru proprietatile sale nutritive, cosmetice si medicale, este utilizat si pretuit in toata lumea.

Proprietatile uleiului de argan


Arganul este un arbore care creste pe solurile aride din sud-vestul Marocului si, pe anumite zone restranse, din Israel si Algeria.
Padurile de argan din Maroc sunt rezervatie a biosferei, intrata in patrimoniul UNESCO. Uleiul de argan se obtine din semintele fructelor de argan, productia fiind cu precadere, in Maroc.

 

Uleiul de argan este foarte sanatos, continand peste 80% grasimi nesaturate.

Continutul uleiului de argan:


  • 43% acid oleic. Acidul oleic este un acid gras mononesaturat cu efecte benefice asupra sanatatii: scade tensiunea arteriala
  • 36% acid linoleic (omega-6) . Acidul linoleic este un acid gras polinesaturat esential, care nu poate fi sintetizat in organism si este preluat exclusiv din alimentatie.


  • 12% acid palmitic
  • 6% un alt acid gras omega-3, denumit acid stearic
  • 3% acid miristic
  • 1% acid linolenic. Acidul linolenic este un acid gras polinesaturat omega-3 al carui consum a fost asociat indeosebi cu scaderea riscului bolilor coronariene (infarct miocardic) si cu protectia celulelor nervoase.

 sursa foto: wikipedia

 

  • Vitamina E
  • Vitamina A
  • Fenoli (antioxidanti): acid hidroxicinamic, tirosol, catechol, resorcinol, catehine

 

Beneficiile uleiului de argan


1 Scade nivelul colesterolului “rau” din sange (LDL-colesterol) prin continutul crescut de acizi grasi mono si polinesaturati, cu efect protector impotriva bolilor cardiovasculare.


2 Anumiti acizi grasi din compozitia uleiului de argan sunt folositi pentru sinteza in organism a acidului arahidonic si a prostaglandinelor, cu functii anti-inflamatorii si imunomodulatoare.



3 Antioxidanti: uleiul de argan are un continut crescut de vitamin E, unul din cei mai puternici antioxidanti, avand efecte benefice si pentru activitatea cordului.

Anumiti fitosteroli din categoria fenolilor, continuti in uleiul de argan, au proprietati anticancerigene.

4 Imbunatateste digestia (stimuleaza enzimele digestive).


5 Este recomandat in bolile reumatice, datorita compusilor cu proprietati anti-inflamatorii: vitamin E, fitosteroli.

 6 Este util in tratamentul acneei sau a psoriazisului (aplicat direct pe piele)

7 Afrodisiac si tonic, revigorant


8 Este folosit in masti cosmetice si creme pentru reducerea si preventia ridurilor.




9 Tratamentele pentru par cu ulei de argan/ aplicarea directa a uleiului la radacina, sunt utile in combaterea matretii, pentru a hrani si regenera firul de par si pentru a trata varfurile despicate.


10 Ofera protectie pentru piele impotriva radiatiilor UV si radicalilor liberi (prin continutul ridicat in vitamin E si acizi grasi esentiali, care refac stratul hidro-lipidic al pielii.


11 Utilizat pentru preventia si tratarea vergeturilor aparute in sarcina, sau a cicatricelor.

Sursa: www.garbo.ro

2 comentarii:

  1. Sunt de parere ca este unul dintre uleiurile miraculoase , pe buna dreptate fiind supranumit "aurul desertului", cu privire la pretul acestuia, fiind un pic mai ridicat decat alte uleiuri cosmetice sa stiti ca au aparut si variante mai economice cum ar fi: ulei de argan la 6ml cu roll la 5.5ron, 8ml 6.5ron, 10mlla 9ron s.a.m.d. Eu mi le-am procurat de aici: http://ameplant.ro/produs.php?id=1215&denumire=Ulei_Argan_BIO_presat_la_rece_8ml si chiar sunt multumita. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere