Deja există şi un nume pentru aceste evenimente, catalogate drept „Fenomenul 2012“. Data de 21 decembrie 2012 este privită ca finalul calendarului de 5.125 de ani realizat de civilizaţia Maya. De asemenea, mulţi susţin că va exista o aliniere planetară care va influenţa lumea.
Calendarul Maya, problema conspiraţiei
Calendarul lung al mayaşilor a fost gândit cel mai probabil de către olmeci, iar ei doar l-au preluat. Organizat în unitatea numită „b’ak’tun“, acesta funcţiona liniar, nu ciclic, după cum era celălalat calendar, folosit şi astăzi de descendenţii acestei civilizaţii. Calendarul liniar era format din unităţi de 20: 20 de zile făceau un uinal, 18 uinali făceau 360 de zile şi reprezentau un tun. 20 de tuni făceau un k’atun, iar 20 de k’atuni făceau 144.000 de zile, adică aproximativ 394 de ani.
În acest calendar format din „patru lumi“, 2012 este finalul celei de-a patra lumi, mai exact pe 21 decembrie 2012. Teoriile apocalipsei au început să apară după 1966, când Michael D. Coe a scris că „există o sugestie că Armaggedonul se va ridica peste oamenii acestei planete, iar universul actual va fi anihilat în decembrie 2012“.
Cu toate acestea, alte teorii vorbesc despre bucuria de la finalul celui de-al 13-lea b’ak’tun şi nu de finalul acestei lumi. Practic, în decembrie 2012 se încheie o nouă perioadă pentru civilizaţia Maya.
Teorie dărâmată
Problema cu acest calendar este faptul că nu există foarte multe referinţe în privinţa vreunei apocalipse la finalul perioadei. Majoritatea experiţilor care prezic finalul lumii vorbesc de un document în piatră descoperit în Mexic. Nu se ştie nici despre acesta foarte mult, deoarece inscripţiile sunt în mare parte şterse.
Stephen Houston şi David Stuart, doi academicieni americani, au studiat inscripţiile în 1996 şi interpretarea lor iniţială vorbea despre un zeu care se va pogorî din ceruri la finalul perioadei a 13-a. Această profeţie care nu a fost interpretată mai mult de către cei doi, deoarece nu aveau destule informaţii, au fost preluate de mai multe site-uri New Age care au considerat că vorbim de o profeţie pentru finalul lumii.
Văzând nebunia de pe site-uri, cei doi au studiat din nou inscripţia şi au ajuns la concluzia că nu poate fi vorba de profeţii.
De asemenea, Anthony Aveni, un specialist în civilizaţia Maya, a spus că „ideea este de reîmprospătare a timpului, că lumea o va lua de la capăt de fapt, mai ales după o perioadă de stres, aşa cum ne împrospătăm de Anul Nou sau luni dimineaţă“, a spus Aveni pentru revista „National Geographic“.
Un nou calendar, descoperit în 2012
Un nou calendar maya a fost descoperit anul acesta de către arheologi. Practic, acesta este cu 600 de ani mai vechi decât cel deja cunoscut. Noul calendar pare a avea calcule mai lungi decât cele pe 6.000 de ani, aşadar se pare că 2012 nu va fi anul schimbării, aşa cum se crede.
Pe un perete al sitului arheologic există practic patru calendare, care se întind de la 935 de ani la 6.700 de ani, pline de calcule astronomice care iau în calcule fazele şi mişcările planetei Marte, ale lui Venus sau ale Lunii.
Ce cred conspiraţioniştii
Teoriile finalului lumii au fost teoretizate pentru 21 decembrie 2012 în jurul anilor ’80, când mai mulţi cercetători s-au pus de acord. Jose Arguelles a spus că anul 2012 înseamnă o trecere prin raza de sincronizare galactică ce emană din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.
Această rază ar însemna o sincronizare totală şi o antrenare galactică a indivizilor din „bateria electromagnetică a Pământului“. Arguelles credea că mayaşii şi-au sincronizat calendarul cu acest eveniment. 
Sursa: adevarul.ro