duminică, 2 decembrie 2012

INCREDIBILUL plan al SUA. Ce voiau să facă pe LUNĂ în 1950


Statele Unite elaboraseră, în anii 1950, un plan care prevedea detonarea unui dispozitiv nuclear pe Lună, informează CNN.

Americanii au ajuns pe Lună în 1659
Americanii au ajuns pe Lună în 1659
Planul, care a primit numele de cod "Project A-119", a fost elaborat de Forţele Aeriene americane în anul 1958, perioadă în care Statele Unite şi Rusia erau în plin Război Rece şi într-o cursă a înarmării nucleare.
"Oamenii erau foarte îngrijoraţi de prima misiune rusească în spaţiu şi de realizările majore ale Uniunii Sovietice din acea perioadă. De aceea, Statele Unite aveau nevoie de o realizare notabilă. Acest proiect avea rolul de a asigura lumea că Statele Unite vor putea menţine un echilibru strategic în relaţia cu URSS", explică fizicianul Leonard Reiffel, care a condus proiectul.
Într-un raport din 1959, Reiffel scria următoarele lucruri despre acest proiect strict secret: "Scopul detonării unei bombe nucleare pe Lună este triplu: ştiinţific, militar şi politic".
Planul prevedea lansarea unei rachete intercontinentale de pe Terra şi detonarea încărcăturii nucleare a acesteia pe Lună. Unii experţi au avertizat că o astfel de explozie risca să distrugă în totalitate satelitul natural al Pământului. "În niciun caz. Ar fi fost o explozie microscopică în comparaţie cu mărimea Lunii", explică Reiffel.
"Dar, până la urmă, am vrut să evităm contaminarea suplimentară a mediului natural radioactiv de pe Lună cu substanţe de pe Terra", a explicat Reiffel, astfel că proiectul a fost abandonat.

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu