luni, 17 decembrie 2012

Sfârșitul lumii așa cum o știm. Raportul OFICIAL al serviciilor secrete americane despre anul 2030. JUMĂTATE din populația lumii va suferi de sete


SFÂRŞITUL LUMII într-un raport al serviciilor secrete americaneSfârșitul lumii nu va fi în anul 2012. Cu șansă, omenirea ar putea supravieșui acestui veac. Însă, dacă experții care au contribuit la raportul Global Trends (Tendințe Globale), realizat de National Intelligence Council (Consiliul Serviciilor Secrete americane) au dreptate, viitorul este cenușiu. Peste 18 ani, lumea va arăta cu totul altfel de cum o știm, iar noul „look” va fi departe de ideal.
Global Trends este un raport întocmit o dată la patru ani și dat publicității imediat după alegerile prezidențiale din SUA. Previziunile din rapoartele anterioare au fost, în linii mari, confirmate de realitate. La raportul de acum, care are 140 de pagini, au colaborat experți din 20 de țări și zece state americane.
În absolut toate scenariile imaginate, Statele Unite nu va mai fi super-puterea globală care a făcut jocurile pe planetă în ultimele decenii. China se ridică, deocamdată, însă și ea este amenințată de regres. În general, Asia, Africa și America de Sud, adică zonele altădată subdezvoltate, vor avansa, în timp ce SUA și Europa continuă pe panta descendentă. Nu vor mai exista puteri singulare hegemonice, însă dominația globală va putea reveni unor coaliții de state. Noi puteri economice globale vor fi India, Brazilia, Indonezia, Africa de Sud, Columbia, Turcia și chiar Nigeria. Ultima va fi, însă, amenințată de spectrul colapsului, ca stat unitar.
Raportul contrazice, astfel, drastic, retorica din campania prezidențială din SUA, când toți candidații au vorbit despre „măreața națiune americană” și „viitorul său luminos”.
La prima vedere, ar putea părea o echilibrare benefică de putere la nivel global, însă aceasta se va realiza pe un fond nefavorabil. Principala provocare a anilor care vor urma va fi foametea. Jumătate din populația lumii va suferi de sete în anul 2030, arată raportul. Schimbările climatice vor face ca arii întinse, altădată fertile, să fie lovite de secetă. Între aceste zone este inclus și Sudul Europei.
În acest context, devine limpede că principala preocupare strategică a noii guvernări din România ar trebui să fie irigațiile (n.r.: aceasta este concluzia noastră; România nu este menționată în raport, fiind membră a Uniunii Europene, analizată în ansamblul ei). Cu tot mai multe suprafețe agricole afectate de procesul de deșertificare și cu o populație globală în creștere, este o oportunitate pentru țara noastră și, foarte probabil, singura șansă de a supraviețui, demn, provocărilor ce ne așteaptă.
Alte amenințări care pot influența soarta lumii sunt continuarea recesiunii economice, pandemiile, atacurile cibernetice, prăbușirea Chinei, atacurile (teroriste sau nu) cu bombe nucleare, atacurile cu arme biologice, furtunile solare, cutremurele generatoare de valuri tsunami. Specialiștii exclud o catastrofă care să „radă” întreaga civilizație umană „dintr-un singur foc”, precum ciocnirea cu un asteroid sau erupția continuă a unui imens vulcan, însă omenirea ar putea fi efectiv devastată, aruncată cu decenii sau chiar secole în urmă, de conjugarea unor evenimente ca cele menționate.
Sursa: jurnalul.ro
www.realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu