joi, 10 ianuarie 2013

Asteroidul Apophis: O ameninţare serioasă sau un cadou minunat


астероид 21 Лютеция снимок космос сша
Foto: EPA

Asteroidul Apophis a atras din nou atenţia oamenilor de ştiinţă: miercuri, 9 ianuarie, el a trecut la o distanţă de 14,5 milioane de kilometri de Pământ. Potrivit estimărilor unor experţi, dacă Apophis îşi va schimba orbita, în 2036, el se va izbi de planeta noastră.

Asteroidul, care a primit numele zeului egiptean antic al răului şi distrugerii, este o bucată mare de 50 de milioane de tone cu un diametru de aproximativ 300 de metri. După cum afirmă experţii, în aprilie 2029 el se va apropia de Pământ la o distanţă de aproximativ 36 de mii de kilometri, la care zboară sateliţii geostaţionari. Oamenii de ştiinţă spun că dacă Apophis se va afla la o distanţă de 30.404,5 km de Pământ, el poate intra în aşa-numita gaură gravitaţională. În ea forţa de gravitaţie a Pământului este capabilă să îndrepte asteroidul într-o direcţie periculoasă. Cu toate acestea, nu trebuie să se exagereze riscul unei coliziuni a asteroidului Apophis cu Pământul, subliniază Dmitri Vibe, expert la Institutul de astronomie.
„În prezent, riscul unei coliziuni este de unu la 50 de mii, adică probabilitatea coliziunii în 2036 este foarte mică. Cu toate acestea, asteroidului Apophis i se acordă atenţie, deoarece având o dimensiune relativ mică, el are o masă şi o viteză mare. Dacă el se va izbi de Pământ se va produce o explozie de câteva mii de megatone. Iar aceasta va fi o catastrofă de natură regională”.
Putem oare evita acest pericol, care vine din spaţiu sub forma asteroidului Apophis? De exemplu putem să-l distrugem sau să încercăm să schimbăm traiectoria lui de zbor. Iată opinia lui Dmitri Vibe.
„Există câteva proiecte, care permit să mutăm puţin asteroidul, pentru a evita coliziunea cu el în viitor. Însă trebuie să se acţioneze foarte precaut, deoarece acum probabilitatea unei coliziuni cu el este foarte mică. Iar acţiunile noastre pot duce la creşterea acestei probabilităţi”.
În rândul oamenilor de ştiinţă există şi adversari ai tentativelor de a interveni în zborul asteroidului Apophis. Potrivit purtătorului de cuvânt al Observatorului Pulkovo, Serghei Smirnov, acest asteroid este un adevărat cadou pentru astronomi.
„Întâlnirile periodice cu el sunt utile pentru o înţelegere mai bună a naturii corpurilor cereşti. De aceea, cel mai bine ar fi să se instaleze pe el dispozitive, care vor permite să se înregistreze cu mai multă exactitate poziţia lui în spaţiu. Şi dacă se va dovedi că în anul 2029 apropierea de Pământ este mai periculoasă decât s-a aşteptat, atunci va trebui să schimbăm uşor orbita asteroidului”.
Pentru urmărirea mişcării asteroidului Apophis în spaţiul cosmic, oamenii de ştiinţă se pregătesc să instaleze pe asteroid sau în apropierea lui un radiofar, care va permite să se mărească exactitatea prognozei mişcării corpului ceresc în viitor. Lansarea unei nave spaţiale, care va aduce lângă asteroid satelitul şi radiofarul, va avea loc după anul 2020.
Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu