joi, 10 ianuarie 2013

Economia mondială: Speranţe şi temeri 2013


доллар рубль евро валюта деньги купюры
Foto: RIA Novosti
Colapsul instituţiilor financiare de importanţă sistemică şi a valutelor mondiale importante continuă să ameninţe economia mondială în următorul deceniu, se spune în raportul „Riscuri globale 2013” efectuat de Forumul Economic Mondial. Experţii consideră că cele mai mari riscuri ale anului curent sunt legate de posibilitatea scăderii puternice a deficitului bugetar, „fiscal cliff”, în Statele Unite şi default-ul în Grecia.
Autorul termenului „fiscal cliff” este Ben Bernanke, şeful Rezervei Federale a SUA, care în urmă cu an de zile a avertizat Congresul în privinţa situaţiei care se poate crea la începutul anului 2013. Era prevăzută intrarea în vigoare a Actului de control bugetar, în urma căruia evenimentele din Statele Unite şi în lume pot căpăta un caracter incontrolabil. Acest Act a fost o soluţie de compromis care a permis ridicarea plafonului datoriei de stat a SUA în 2012 şi amânarea temporară a unui default. Aproximativ în ajunul Anului Nou, şeful Ministerului de Finanţe, Timothy Geithner, a reiterat că la sfârşitul lunii februarie se vor epuiza posibilităţile ridicării datoriei de stat a SUA. Pe 2 ianuarie, democraţii şi republicanii au încheiat un acord şi au amânat cu încă două luni decizia privind reducerea deficitului bugetar. Acordul încheiat este „o amânare a inevitabilului”, a menţionat în cadrul unui interviu pentru Vocea Rusiei Anna Bodrova, expert la Agenţia independentă de analiză „Investkafe”.
„Se impune un subiect foarte greu legat de revizuirea nivelului maxim al datoriei publice a Statelor Unite. Investitorii sunt îngrijoraţi de aceste două probleme şi ei nu vor cumpăra până ce nu se va clarifica ceva în acest domeniu. În principiu, se prevede că la sfârşitul lunii ianuarie va fi vârful discuţiilor şi republicanii nu vor mai face cu democraţii compromisurile despre care era vorba în decembrie”.
În ceea ce priveşte celălalt pol de tensiune al economiei mondiale, Zona Euro, norii pot să se adune iarăşi deasupra Greciei, a declarat pentru Vocea Rusiei Iaroslav Lisovolik, membru al consiliului de directori la Deutsche Bank în Rusia.
„Ţinând cont de ciclul electoral într-unele ţări din cadrul UE, în primul rând alegerile din Germania, în cursul acestui an factorul Grecia va deveni unul din cele mai importante. După alegeri, germanii se vor confrunta iarăşi cu problema: să susţină sau nu economia Greciei. Dacă răspunsul la această întrebare va fi negativ, este posibil ca problemele greceşti să devină problema nr.1 pentru pieţele financiare mondiale în a doua jumătate a acestui an”.
De asemenea, anul acesta ne putem aştepta la o creştere economică în China şi Brazilia. Iaroslav Lisovolik consideră că şi în Rusia se poate intensifica ritmul creşterii economice. Expertul este de părere că „fiscal cliff” în Statele Unite va afecta negativ toate economiile, inclusiv cea rusă.
Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu