vineri, 4 ianuarie 2013

Cele 12 nopti sfinte


La trecerea dintre Craciun si Anul Nou traditiile vorbesc despre cele douasprezece Nopti Sfinte. Ele reprezinta tot atatea porti, pentru cel care cauta cunoasterea superioara cat si pentru cel care zaboveste la trecerea dintre ani asupra vietii sale. In forma concentrata zilele si noptile sfinte dintre ani contin virtutile entitatilor ierarhice ale Macrocosmosului care modeleaza curgerea anului.


Asadar incepand din aceasta noapte si pana in 06 Ianuarie, sa ne apropiem de cate un Zodiac si o Sfera Ierarhica spirituala, astfel:



1. Zodia Pestilor (25/26=Omul ca viitoare ierarhie);
2. Zodia Varsatorului (26/27=Ierarhia Ingerilor);
3. Zodia Capricornului (27/28=Ierarhia Arhanghelilor);
4. Zodia Sagetatorului (28/29=Ierarhia Arhailor);
5. Zodia Scorpionului (29/30=Ierarhia Spiritelor Formei - Exuziai);
6. Zodia Balantei (30/31=Ierarhia Spiritelor Miscarii - Dynamis);
7. Zodia Fecioarei (31/01=Ierarhia Spiritelor Intelepciunii - Kyriotetes);
8. Zodia Leului (01/02=Ierarhia Spiritelor Vointei - Tronurile);
9. Zodia Racului (02/03=Ierarhia Spiritelor Armoniei - Heruvimii);
10. Zodia Gemenilor (03/04=Ierarhia Spiritelor Iubirii - Serafimii);
11. Zodia Taurului (04/05=Spiritul Cosmic);
12. Zodia Berbecului (05/06=Adam-Kadmon-Legat de principiul Fiul-Christos)



Cele 12 Nopti Sfinte



Cand se intalneste sufletul omenesc cu Sfanta Treime si cum?



Desi pentru omul de pe strada decurge inconstient, ne intalnim cu principiul Sf. Treimi prin a treia ierarhie: Îngeri, Arhangheli si Arhai. Ne intalnim cu Tatal in ritmul cursului vietii omenesti si anume intre 28 si 42 de ani. Cu Sf. Duh, sufletul omenesc se intalneste in fiecare noapte, in timpul somnului. Iar cu principiul Fiului ne intalnim in ritmul anului, in cele 4 mari sarbatori: Craciunul, Pastele, Sanzienele, Sf. Mihail. În intunericul lumii fizice traieste lumina spirituala…Iar viata luminii din intuneric este sensul sarbatorii crestine. Craciunul este, spiritual vorbind, sarbatoarea marelui Ideal. Cand la slujba de Craciun lumanarile se aprind in intuneric, simbolizeaza adevarul ca atunci cand tot ce este material in om si pe Pamant cade prada mortii, Sufletul triumfator se inalta la o viata luminoasa dupa modelul lui Cristos. Acesta este Idealul. Cand toate puterile vor fi transformate, iar Pamantul va fi incandescent de iubire, atunci Pamantul va fi strabatut cu adevarat de principiul lui 
Cristos. De Craciun se leaga perioada celei mai mari treziri spirituale. Dupa ce ne-am pregatit in mod spiritual prin Postul Craciunului si am primit in sufletul nostru cei 4 Îngeri: Albastru, Rosu, Alb, Violet, am retrait Nasterea lui Isus recitind Evangheliile, avem in fata cele 12 Nopti Magice. Cele 13 zile, respectiv 12 Nopti Sfinte, devin prin continutul spiritual, o reflectare a Macrocosmosului, a sublimelor Ierarhii Spirituale. În fiecare din aceste zile si nopti, impregnati fiind de emanatia spirituala a fiecarei zile si nopti in parte, facand din ele o sarbatoare a sufletului nostru, ne putem apropia de sferele cosmice, in care activeaza aceste Ierarhii. Din Macrocosmos, ele se apropie de intelegerea noastra imaginativ-intuitiva si in aceste 12 Nopti are loc o deschidere a insesi “Portilor Cosmosului”. Astfel, omul, o data pe an, are posibilitatea de a arunca o privire meditativa, in Cosmosul Ierarhiilor, in activitatea lor.


Pamantul isi aminteste cum in cursul verii, a trait el insusi in departarile cosmice, in lumea astrelor si a stelelor fixe. Şi daca in cursul verii, Sufletul si Spiritul Pamantului au zabovit in sanul Ierarhiilor Spirituale, iarna, si in mod special in timpul celor 12 Nopti Sfinte, cu ajutorul gandurilor-amintiri trezite, Pamantul da posibilitatea, fortelor Ierarhiilor, sa fie prezente in surpasensibil in sfera Pamantului, spune R.Steiner.


Admirand puzderia de stele stralucitoare in noptile de iarna, stim ca acolo, in coloniile stelare ale Ierarhiilor, se desfasoara o mareata activitate, greu de imaginat pentru constiinta obisnuita. În aceste zile, celor 12 forte zodiacale, 12 forte sfinte ale Universului, ce urzesc viitorul Pamantului, li se asociaza o sublima emantie Sarbatoreasca. În perioada de la Craciun la Boboteaza, acestea radiaza, astfel incat fiecare din aceste zile si nopti devin prin continutul spiritual, o reflectare a entitatilor spirituale. În fiecare din aceste zile si nopti, impregnati fiind de emanatia spirituala ne putem apropia de sferele cosmice, in care activeaza Ierarhiile.


Noi putem trimite in Eterul Cosmic reprezentari-amintiri cu caracter distructiv sau creativ. Gandurile sau faptele create azi, ieri sau de multi ani, sunt fortele amintirii ce actioneaza semnificativ in ambianta curata a Ierarhiilor, ce lucreaza la viitorul devenirii umane. Ele au o mare importanta in structura karmei personale, a karmei de grup, a poporului in care traim, si a Karmei Universale.


Pentru a exersa aceasta Amintire Spirituala, in cursul celor 13 zile, respectiv a Noptilor Sfinte, R. Steiner ne-a lasat o meditatie intitulata


Meditatia Ioaneica.



1. La inceput traieste EA (amintirea),


2. Şi Amintirea traieste in continuare,

3. Şi dumnezeiasca este Amintirea,


4. Şi Amintirea este viata,

5. Şi aceasta viata este Eul omului,

6. Care izvoraste din om insusi,

7. Nu el singur, Cristos in el.

8. Cand el isi aminteste de viata dumnezeiasca,

9. În Amintirea lui este Cristos,

10. Şi drept viata iradianta de Amintire

11. Va lumina Cristos,

12. În fiecare intuneric, direct din prezent.




Prima Noapte Sfanta: În inceput traieste EA (Amintirea) Prin amintirile retrospective, putem retrai intreaga viata, dar insistand asupra anilor copilariei nevinovate, putem ajunge la varsta de 3 ani. Prin exersarea amintirilor se naste in noi fiinta intelepciunii lui Dumnezeu, pe care in perioada a patra Postatlanteana am vietuit-o ca pe o fiinta reala: Isis-Sofia cu pruncul in brate. Aceasta amintire ne duce din timpuri ancestrale, pentru a vietui in imaginea Craciunului, pe Maria cu Pruncul. Cum constientizam profunzimea calitatilor spirituale ale acestor Sarbatori, depinde de fiecare din noi in parte.



A doua Noapte Sfanta: Şi Amintirea traieste in noi… Vom indrepta privirea imaginativa asupra fortelor spirituale ce vin spre Pamant de Craciun. Sa ne amintim de Ierarhiile Spirituale ce au fost prezente la nasterea pruncului Isus: Îngerii, Arhanghelii, Arhaii, ce coboara pe rand din Varsator, Capricorn si Sagetator pe Pamant.


A treia Noapte Sfanta: Şi Dumnezeu este Amintirea… Ne amintim de Dumnezeu Tatal, creatorul Omului si de Sf. Treime, caci din Dumnezeu fiinteaza omenirea. Ajungem cu Amintirea la timpurile crearii germenelui fiintei omenesti, prin sacrificiul inaltelor Ierarhii: Serafimii, Heruvimii si Tronurile, indeplinind planurile Divinitatii.


A patra Noapte Sfanta: Şi Amintirea este viata…Ne amintim Gradina Raiului(vezi Biblie) Pomul Vietii din Gradina Raiului este Corpul Eteric nepatat al lui Adam. A trebuit ca omul sa se desparta de Pomul Vietii, la Caderea in pacat, pentru ca acest corp Eteric a fost patruns de senzualitate, dorinte, pofte, odata cu aparitia vietii bisexuate. Despartindu-se de Pomul Vietii, omul purcede pe drumul mortii fizice. A primit in schimb posibilitatea de a dobandi Libertatea. Dar Viata patrunde din nou in om, odata cu deschiderea spre spiritualitate.


A cincea Noapte Sfanta: Şi aceasta viata este Eul omului… Ne amintim de esenta Eului superior, lasandu-l sa actioneze in adancurile subconstientului. Ne amintim ca adevarata viata a fiintei umane, spre care il indreapta incercarile Karmice, este viata in Eul Superior. Prin suprematia lui in fiinta noastra, dobandim Sinea spirituala. Treapta de OM o vom cuceri primind de la Îngerul Pazitor, Eul nostru Superior, spre care tindem prin constientizarea spiritualitatii din noi si Univers. El trebuie insa ferit de Eul obisnuit. În noi exista Eul obisnuit (inferior), Eul luciferic si Eul ahrimanic, actionand in sfera subconstientului. Prin stradania noastra de zi cu zi, de a surprima manifestarile Egoului, ca urmare a presiunilor fortelor luciferice si ahrimanice, facem loc “vietii” in noi, patrunderii Eului superior in fiinta noastra.


A sasea Noapte Sfanta. Viata care izvoraste din omul insusi… Eul superior este izvorul Vietii spirituale din om. Sa ne amintim de remuscari, mila sau compasiune, de faptele altruiste si momentele de daruire sufleteasca. Atunci am actionat in consens cu Eul superior, am fost in EL.


Şi Viata va izvori in fiecare din noi.

SURSA: Rezumat si adaptare de Ileana Vasilescu


Bibliografie:
F.Benesch- Craciunul de
Serghei Prokofieff-Ciclul anului un drum de initiere,12 Nopti sfinte.

Sursa: esoterism.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu