sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Prima din cele trei întâlniri cu Apophis


астероид Апофис
Foto: "Vesti.Ru"

Asteroidul Apophis s-a apropiat de Pământ şi s-a stabilit că el este mai mare şi mai întunecat decât s-a presupus anterior. Cu toate că, potrivit datelor existente, asteroidul probabil că nu ameninţă Pământul în următoarele decenii, el continuă să stârnească interesul oamenilor de ştiinţă ca un obiect de studiu şi posibil de influenţare.

Va deveni Apophis primul „poligon” de prelucrare a tehnologiilor de interacţiune cu asteroizii?
Apropiindu-se de Pământ la o distanţă de 14,5 milioane de kilometri, asteroidul Apophis a fost studiat mai bine de către oamenii de ştiinţă. Cu ajutorul observatorului Herschel al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) au fost specificate mărimea şi capacitatea reflectoare a asteroidului. Diametrul corpului ceresc este mai mare, decât s-a presupus anterior: 325 plus-minus 15 metri. În schimb, capacitatea de reflectare s-a micşorat: de la 0,33 până la 0,23 (ceea ce înseamnă că suprafaţa asteroidului absoarbe 77% din lumina incidentă, reflectând doar 23%).
Herschel a observat asteroidul scurt timp, doar 2 ore înainte şi după apropierea maximă de Pământ. Experţii ESA se mândresc cu faptul că telescopul a reuşit să observe destul de bine un corp ceresc care se mişcă foarte repede. Acum, Apophis se îndepărtează treptat de planeta noastră, pentru a reveni în 2029 şi apoi în 2036. În timp ce în primul caz, Pământul nu este ameninţat, se aşteaptă că orbita asteroidului sub acţiunea forţei gravitaţionale a planetei se poate schimba un pic, ceea ce la rândul său poate influenţa trecerea asteroidului în 2036. Deocamdată, şansa unei coliziuni este evaluată ca fiind foarte mică.
Cu toate acestea, observaţiile telescopului Herschel nu pot fi considerate inutile: evaluarea dimensiunii şi a orbitelor asteroizilor, chiar dacă nici unul din ei nu ameninţă Pământul, este importantă din punctul de vedere al ştiinţei planetare şi a mecanicii cereşti.
Deocamdată, lupta împotriva ameninţărilor sub forma asteroizilor şi cometelor se reduce la studierea aprofundată a orbitelor lor: majoritatea covârşitoare a acestor corpuri cereşti, după măsurători precise este trecută în categoria celor inofensive. Dacă ne întoarcem la Apophis, în ciuda unei siguranţe relative, el continuă să fie tratat ca un obiect convenabil pentru testarea unui „contraatac”. Între altele, planurile pe termen lung ale Agenţiei Spaţiale Federale includ trimiterea spre asteroid a unei staţii automate, care va instala pe suprafaţa asteroidului un radiofar. Cu ajutorul lui vor putea fi urmărite cu mare precizie schimbările orbitei asteroidului Apophis. O altă opţiune este aceea de a obliga asteroidul să-şi schimbe orbita sub influenţa unui alt asteroid mai mic, care va fi trimis pe traiectoria coliziunii cu ajutorul unui nave spaţiale speciale, care va juca rolul motorului. Această metodă este dezvoltată teoretic în laboratorul creat la Institutul de Electronică şi Matematică din Moscova, sub conducerea omului de ştiinţă american, David Dunham, în baza programului mega-granturilor.
Aşadar, trebuie sau nu să ne pregătim pentru o întâlnire cu asteroidul, dacă potrivit datelor existente, probabilitatea unei coliziuni cu Pământul este foarte mică? Răspunsul la această întrebare depinde de ceea ce ne poate oferi o asemenea expediţie. Până acum, aparatele spaţiale doar s-au apropiat sau s-au ciocnit cu corpuri cereşti mici. Acum trebuie să încercăm să controlăm un astfel de corp. În cadrul laboratorului condus de David Dunham sunt studiate şi alte metode de „dialog” cu asteroizii, de exemplu mutarea lor pe o altă orbită. Toate acestea sunt nu numai sarcini complexe din punct de vedere tehnic, dar şi deosebit de interesante.
Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu