luni, 21 ianuarie 2013

Se caută "o femeie cu simţul aventurii" pentru a deveni mama unui neanderthalian


Sună mai curând SF, şi totuşi este un scenariu cât se poate de real: un genetician american crede că ar putea readuce la viaţă, prin clonare, această specie umană dispărută şi caută o mamă-surogat care să dea naştere puiului de om de Neanderthal.  

Neanderthal
Neanderthal
Profesorul George Church de la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard consideră că ar putea reconstrui ADN-ul omului de Neanderthal şi readuce la viaţă, astfel, specia care a dispărut în urmă cu cca. 33.000 de ani.
Planul său aminteşte oarecum de Jurassic Park, dar, spre deosebire de film - în care dinozaurii fuseseră re-creaţi în laborator - planul ambiţios al prof. Church presupune utilizarea unui voluntar uman: o femeie căreia să i se implanteze un embrion căruia i s-ar injecta ADN neanderthalian, urmând ca femeia să dea naştere copilului astfel „conceput”; acesta ar fi, de fapt, un hibrid  de Homo sapiens şi Homo neanderthalensis, dar, crede geneticianul, cu trăsături mai accentuat neanderthaliene decât de om modern.
Specialistul susţine că analiza ADN realizată pornind de la resturile osoase ale acestei specii este suficient de completă pentru a-i permite să reconstruiască ADN-ul speciei.
Proiectul presupune mai multe etape: 
  • crearea, în mod artificial, a ADN-ului neanderthalian pe baza genomului secvenţiat pornind de la fosile
  • injectarea acestui ADN în celule stem
  • celulele stem vor fi combinate cu celulele unui embrion uman aflat în primele stadii de dezvoltare. Se crede că celulele stem vor ghida dezvoltarea embrionului hibrid spre formarea unei fiinţe umane mai degrabă de tip neanderthalian decât  de tipul Homo sapiens.
  • după ce va fi crescut în laborator timp de câteva zile, embrionul „neo-Neanderthal” va fi implantat în uterul unei mame-surogat voluntară (care, după cum spune prof. Church, va trebui să fie ”o femeie cu simţul aventurii”). După o perioadă de cca. 9 luni, femeia respectivă ar urma să aducă pe lume bebeluşul parţial neanderthalian.
Detalii pe descopera.ro

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu