luni, 21 ianuarie 2013

Un român, povestea cutremurătoare din Algeria: "Totul a fost un cimitir în câteva secunde"


George Iachim, românul din Constanţa care a reuşit să se salveze din atacul terorist din Algeria, baricadându-se într-un birou şi evadând apoi din complex alături de colegul său Liviu Floria, afirmă că rafinăria, "un loc liniştit de muncă", s-a transformat, în câteva secunde, într-un cimitir. Iachim, care a ajuns în România duminică noapte, a spus că trăieşte o minune că vede soarele pe cer: "Trăiesc o minune să văd soarele pe cer astăzi, e o minune, a fost Dumnezeu cu noi acolo, pur şi simplu". El afirmă că "dintr-un loc liniştit şi un loc normal de muncă rafinăria s-a transformat, în câteva secunde, într-un cimitir".

George Iachim povesteşte, de asemenea, cum alături de Liviu Floria a acordat ajutor unor colegi grav răniţi, salvaţi dintr-o maşină aruncată în aer şi care au fost descoperiţi apoi de terorişti şi luaţi ostatici. "Singura noastră preocupare a fost să supravieţuim. Am văzut cum s-a tras, cum s-au luat ostatici, dar cum i-au împuşcat efectiv nu am văzut pentru că ne-am baricadat şi am hotărât să trăim. Am fugit în momentul în care am realizat că au aflat de noi pentru că doi colegi englezi de-ai noştri, supravieţuitori, au reuşit dintr-o maşină aruncată în aer să salveze un filipinez şi un alt coleg, cred că din Malaezia, grav răniţi. Liviu a luat trusa de prim-ajutor, le-am acordat îngrijiri, apoi au venit teroriştii în birou, noi ne-am baricadat, iar pe cei doi colegi, fiind grav răniţi, noi nu am mai reuşit să îi ascundem. I-au luat, i-au scos afară şi în câteva secunde am auzit împuşcături. Nu ştiu dacă i-au împuşcat sau i-au luat ostatici", a relatat bărbatul.

George Iachim a povestit şi momentul în care a reuşit apoi, alături de Liviu Floria, să fugă din complex, ajutaţi de un englez. "Colegul englez a venit noaptea la noi, că ei erau baricadaţi în clădirea de birouri, noi eram în altă clădire, a bătut în uşă şi mi-a spus că dacă venim acum trăim, dacă nu, nu se ştie. Am fugit şi o să mă minunez toată viaţa cum am reuşit să sar un gard înalt de aproape 3 metri, de sârmă ghimpată", a mai spus Iachim, precizând că rafinăria, care funcţionează "din 2002 sau 2004", era un loc sigur, liniştit, unde lucrau specialişti din toată lumea, care erau ca o familie, şi unde niciodată nu au avut loc incidente. George Iachim are 40 de ani şi a absolvit Politehnica, la specilalitatea Tehnologia Construcţii Maşini, între 1997 şi 2002 a fost angajat al Şantierului Naval Constanţa, iar apoi, până în 2003, a lucrat pe un şantier naval din Bahamas. În perioada 2004 - 2006 a muncit în Lagos, Nigeria, pentru ca apoi, până în 2010, să lucreze la o societate de pe şantierul naval Midia Năvodari. El lucra în Algeria din martie 2010, ca angajat al unei firme italiene. Doi români şi-au pierdut viaţa în urma atacului terorist din Algeria, în timp ce alţi trei s-au salvat. Unul dintre supravieţuitori, Liviu Floria, în vârstă de 46 de ani, din Piteşti, a ajuns în România sâmbătă seară, iar duminică a organizat o conferinţă de presă în care a relatat "teroarea permanentă" prin care a trecut timp de două zile, subliniind că supravieţuitorii "nu au fost salvaţi, ci s-au salvat". Bărbatul a povestit cum a reuşit să scape după ce împreună cu George Iachim, din Constanţa, s-a baricadat într-un birou din complexul de la In Amenas, de unde într-un final au reuşit să fugă târându-se pe sub maşini şi sărind un gard. El a mai relatat cum a mers apoi prin deşert, timp de 15 ore, "cel puţin 35 de kilometri", alături de alţi şapte bărbaţi.

Sursa: ro.stiri.yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu