joi, 7 februarie 2013

Cercetatorii americani au descoperit planete locuibile la 13 ani lumina de pamant! Video!


Astronomii de la Centrul de astrofizica al Universitatii Harvard din Statele Unite afirma ca cea mai apropiata exoplaneta “sora a Terrei” s-ar afla la doar 13 ani-lumina (un an lumina are 9.460 miliarde de kilometri).
Numeroase planete potential locuibile si cu marimi apropiate de cea a Terrei se afla pe orbitele stelelor din categoria “piticelor rosii”, mai mici si mai putin fierbinti decat Soarele, aflate in numar foarte mare in galaxia noastra, Calea Lactee, informeaza AFP.
Cerceatatorii subliniaza ca 6% dintre “piticele rosii” au in jurul lor planete cu marimi comparabile cu cea a Terrei si care sunt potential locuibile.
“Credeam ca va trebui sa exploram distante vaste pentru a gasi o planeta ca Terra, dar acum am inteles ca o alta planeta ca Pamantul se afla probabil in vecinatatea noastra cosmica, asteptand sa fie descoperita”, a declarat Courtney Dressing, un astronom de la Universitatea Harvard, principalul autor al studiului.
In ciuda faptului ca “piticele rosii” sunt mai mici si mai putin calde decat alte stele, inclusiv decat Soarele nostru, ele ofera conditii propice pentru existenta unor planete care sa semene cu Terra, a explicat cercetatoarea americana.
O “pitica rosie” medie ajunge la doar o treime din marimea Soarelui si este de o mie de ori mai putin stralucitoare. Niciuna dintre aceste stele nu este vizibila de pe Pamant cu ochiul liber.
Cercetatorii americani au identificat 95 de planete care orbiteaza in jurul unor “pitice rosii” si care ar putea fi locuibile. Insa doar trei dintre ele (6%) au temperaturi si marimi apropiate de cele ale Terrei.
“Acest fapt ne face sa credem ca de acum inainte va fi considerabil mai usor decat credeam sa cautam forme de viata dincolo de Sistemul Solar”, afirma David Charbonneau, coautor al studiului.
Cu toate acestea, o exoplaneta locuibila aflata in jurul unei “pitice rosii” ar reprezenta o lume total diferita de a noastra.
Aceste planete sunt mai apropiate de stelele lor. Insa acest fapt nu ar impiedica existenta vietii, daca planeta are o atmosfera suficient de groasa si oceane adanci pentru a distribui caldura in jurul planetei.
In plus, intrucat “piticele rosii” au o existenta mai indelungata decat stelele precum Soarele, exoplanetele din jurul lor sunt mai batrane decat Terra, iar potentiala viata de pe ele ar fi astfel mai veche.
 Sursa: caplimpede.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu