vineri, 15 februarie 2013

Favoritul la scaunul pontifical este pentru restabilirea moralităţii şi împotriva homosexualităţii

Odată cu anunţul demisiei Papei Benedict de la Vatican, deja au apărut în presă numeroase scenarii pentru alegerea succesorului pe scaunul pontifical de la Roma.

Unul dintre cei mai vizibili candidaţi la acest scaun, cardinalul Peter Turkson din Ghana (în vastă de 64 de ani), este cunoscut pentru opiniile sale pentru moralitate şi împotriva homosexualităţii. El şi-a spus punctul de vedere despre demersul legislativ al Ugandei care a adoptat o lege împotriva homosexualilor.
Turkson a afirmat, în urmă cu un an, cu ocazia unei întâlniri la Naţiunile Unite, că asemenea legi sunt permise într-o societate ca cea a Africii deoarece "intensitatea reacţiei este comparativă cu cea a tradiţiei". El a continuat: "Aşa cum există un motiv pentru chemarea la respectarea drepturilor fundamentale, la fel există şi dreptul ca o cultură să fie respectată, de către toate felurile de oameni", răspunzând unei întrebări referitoare la stigmatul pe care îl poartă homosexualitatea în Africa. "Deci, dacă este stigmatizată pe drept, atunci este normal să ne întrebăm DE CE este stigmatizată", a continuat el, pentru a găsi motivele legitime care stau la baza respingerii homosexualităţii în Africa.

De asemenea, Turkson l-a criticat chiar pe secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, care a solicitat Africii să renunţe rapid la incriminarea homosexualităţii şi a altor orientări sexuale. "Atunci când aduci în discuţie subiectul unui "mod alternativ de viaţă", oare este vorba de drepturi ale omului?", a întrebat retoric Turkson. "El [Ban Ki-Moon] trebuie să recunoască că există o diferenţă subtilă între moralitate şi drepturile omului, asta trebuie neapărat clarificat".

Legea anti-homosexualitate din Uganda, care permite pedeapsa cu moartea în cazul relaţiilor homosexuale între bărbaţi, ar părea că este una dintre cele mai dure legi, dar nu este singura. În alte 37 de ţări din Africa există legi similare care incriminează homosexualitatea.

În anul 2009, cardinalul Turkson a mai declarat că folosirea prezervativelor ca măsură de stopare a transmisiei bolilor specifice induce o falsă siguranţă, acestea ne-fiind deloc o metodă sigură. În schimb, el a solicitat abstinenţă şi fidelitate.

În urma cu câteva zile, Turkson a declarat: "Trebuie să găsim căile de a rezolva problemele care apar în societate şi care sunt specifice culturii respective". El a mai declarat că Biserica Catolică ar trebui să evanghelizeze şi să converteasca [la un stil de viaţă moral] pe cei care deocamdată se menţin în aceste "stiluri de viaţă alternative", făcând referire la homosexualitate, si altele orientări asemenea.

Conform unor informaţii, Turkson este unul dintre cei mai mari favoriţi la scaunul pontifical.


Sursa: roaim.de.vu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu