vineri, 15 februarie 2013

Regionalizarea României va îmbunătăţi situaţia existentă atât din punct de vedere economic cât şi social?


Румыния карта Румыния флаг Румыния 2012 июль коллаж
Colaj: Vocea Rusiei

Vă supunem atenţie opinia cititorului nostru, domnul Gabriel Teodorescu, în legătură cu intenţia autorităţilor române de a împărţi România în regiuni.

„Întrebări pertinente: această organizare aflată în atenția politicului din România în primul rând, de ce tip va fi, dar, mai ales, care vor fi efectele benefice pe termen scurt, mediu și lung asupra economiei și societății românești per ansamblu?
Mai simplu, această reorganizare va aduce un plus valoare României per ansamblu, ducând la o dezvoltare durabilă și sustenabilă în viitor? Uniunea Europeană cunoaște 4 tipuri de regionalizare: administrativă, prin transfer de competențe, prin descentralizare regională și prin autonomie regională. Există și o motivație a politicului pentru regionalizare, prin apropierea de cetățeni, printr-un management public flexibil care poate pune in valoare resursele regionale, printr-o autonomie financiară, prin dezvoltarea unei infrastructuri regionale, printr-o coeziune economică și socială, prin dispariția discrepanțelor economice, prin evitarea unui izolaționist etnic și cultural.
Însă o regionalizare într-un stat nu ține doar de voința politică a decidenților, pentru că regionalizarea înseamnă atât politică, economie, societate, cultură, cât și religie.
Până la această oră nu au fost demarate studii care să clarifice această împărțire pe regiuni și în plus încă nu se cunosc care vor fi consecințele regionalizării atât din punct de vedere fiscal, economic și social.
În același timp Guvernul de la București nu a adoptat încă nici un proiect referitor la această regionalizare, existând doar o variantă în lucru, cu 8 regiuni, problema regionalizării fiind lansată mai mult la stadiul declarativ de către unii lideri politici, fiind intens discutată în mass-media românească.
Un sondaj recent pentru aflarea opiniei cetățenilor, realizat de IRES – Cluj-Napoca, scoate la iveală opinia și percepția românilor referitoare la regionalizare.
Datele sondajului, dar mai ales concluziile, ar trebui analizate cu atenție, plasându-ne într-o zonă neutră, fără a ține seama de toate campaniile anti-regionalizare, care plasează pe prim plan, dorința etnicilor maghiari de a se separa pe criterii etnice. Tot mai des mass-media românească prezintă diferite opinii referitoare la federalizare pe criterii etnice și separatism.
Sondajul testează prin una din întrebările sale „percepția repondentului referitoare la dezbinarea românilor”. „Consideraţi că dezbinarea românilor ar putea constitui un risc al regionalizării pentru România?”. Conform datelor date publicității, peste 50% dintre repondenți răspund cu DA.
Și atunci apare o nouă întrebare pertinentă: Cine a ales… dar, mai ales, de ce vor fi românii dezbinați în cazul unei regionalizări? În opinia academicianului Răzvan Teodorescu, regionalizarea României „este o catastrofă naţională!”.
Mi se pare cel puțin năstrușnică propunerea venită de la vice-premierul român, Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Drăgnea, privind faptul că “o regiune va putea avea mai multe capitale”, dar mai ales graba, cu care se dorește validarea de către Parlamentul de la București până în luna decembrie a actelor normative de implementare a regionalizării.
Oricum regionalizarea României va fi un subiect sensibil atât în agenda politicienilor, cât și în cazul cetățenilor de rând, iar unii vor putea fi ușor de manipulați prin tehnici specifice, de convingere, persuadare, disuadare.
Indiferent de tipul de regionalizare, care va fi ales, subiectul regionalizării României este unul destul de controversat. REGIONALIZAREA, dacă se va realiza, ar trebui să fie făcută prin consultarea tuturor cetățenilor și prin analiza tuturor soluțiilor și propunerilor care vor veni din partea partidelor, nu numai cele aflate la guvernare în acest moment.
Dacă această nouă „împărțire” a României se va face „cu sau fără rest”, cine vor fi beneficiarii RESTULUI?
Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu