sâmbătă, 9 martie 2013

Ce este profetia autorealizatoare?


profetia autorealizatoare 150x150 Ce este profetia autorealizatoare?
profetia autorealizatoare

Profetia autorealizatoare este un termen intalnit in vastul domeniu de programare neuro-lingvistica, reprezentand o afirmatie prin intermediul careia actiunile noastre pot fi schimbate conform acesteia si pot deveni adevarate.

Se intampla ca in procesul nostru de dezvoltare personala sa ne programam in mod anticipat anumite stari prin ganduri de tipul: ,,Astazi probabil ca voi avea o zi groaznica”. Daca o persoana afirma acest lucru cu incredere, actiunile ei pot fi modificate astfel incat sa i se demonstreze ca ziua ei este intr-adevar groaznica. De asemenea, efectul cuvintelor este valabil si daca programam ceva pozitiv.
Reintorcandu-ne catre miturile grecesti, regasim cele mai vechi exemple de profetii autorealizatoare. Oedip indeplineste profetia oracolului de a-si omori tatal si de a se casatori cu mama sa tocmai pentru ca se straduieste din rasputeri sa impiedice acest lucru. Actiunile lui au determinat ca profetia sa devina reala.
Sociologul Robert Merton defineste profetia ca o predictie care este falsa, dar care se adevereste prin actiunile persoanelor implicate. In sensul care i se ofera in zilele noastre, profetia nu este vazuta nici adevarata, nici falsa, ci o posibilitate care se transforma in probabilitate prin intermediul actiunilor constiente sau inconstiente ale unei persoane.

Ceea ce putem retine este faptul ca desi atitudinea unei persoane nu influenteaza la un nivel global cum ar fi aparitia unui cutremur sau a unui uragan, ea poate influenta lucruri marunte, care sa determine felul in care relationam cu ceilalti si raspunsul acestora pentru noi.

Mai mult decat atat, etichetarea unor evenimente precum ,,bune” sau ,,rele” tinde sa fie cantarita de asteptarile celorlalti. De exemplu, persoana care crede ca va avea o zi proasta, poate pierde autobuzul deoarece accentueaza potentialul negativ al zilei sale. Iar lucrurile pot continua in aceeasi maniera pentru a fi interpretate intr-un sens negativ.
Asadar, daca ne gandim constant la un anumit lucru, acesta devine gandul dominant al mintii noastre. Gandul dominant dicteaza actiunile noastre, iar atunci cand ajungem sa ne purtam conform acestuia, el aduce la suprafata realizarea in totalitate a gandurilor noastre. Astfel, profetia se autorealizeaza.

Foarte multi oameni nu sunt constienti ca grijile lor se transforma cu usurinta in convingeri.

De exemplu, foarte multe persoane se tem ca isi vor pierde memoria pe masura ce imbatranesc. Aceasta convingere este valabila si in cazul celor care afirma: ,,Nu-mi amintesc unde mi-am lasat ochelarii, am o memorie atat de saraca.” Acestea se sugestioneaza ca isi pierd memoria sau ca au o memorie saraca, iar pe masura ce ii acorda o importanta mai mare, pe atat sugestia devine convingere, iar posibilitatea de a deveni o profetie autorealizatoare creste.

Profetiile autorealizatoare sunt direct proportionale cu nivelul de stima de sine pe care fiecare il are.

Astfel, cei care simt ca viata lor este o ratare continua, de fiecare data cand vor actiona, le vor permite emotiilor sa le influenteze caderea. De fiecare data cand esueaza, vor avea tendinta sa afirme: ,,M-am nascut ratat” sau ,,Eu intotdeauna ratez”.
In schimb, cei cu un respect de sine ridicat vad o alta perspectiva a evenimentelor. Ei stiu ca uneori pot esua si ca este normal sa esueze. Ei nu cred ca esecul este o caracteristica primita din nastere. Mai mult decat atat, ei privesc esecul ca un feedback pe care il pot folosi pentru a imbunatati diferite aspecte din viata lor.

Actiunea profetiilor autorealizatoare se regaseste in diferite domenii, insa cel mai bine este privita in domeniul medical, cel mai evident exemplu fiind efectul placebo.

Astfel, cele mai bune rezultate au aparut in cazul bolilor mentale pe termen lung precum anxietatea sau durerea cronica. Studiile legate de comportamentul cognitiv au aratat ca perceptia si predictia legata de cursul anumitei boli tind sa inflenteze felul in care reactionam fata de acea boala. Psihoterapia pune accentul pe incercarea de a-i invata pe pacienti sa-si reduca durerile prin intermediul gandurilor si sa previna atatcurile de panica. Din acest punct de vedere, putem concluziona ca intelegerea profetiei autorealizatoare a reprezentat un succes in tratarea diferitelor boli.
Fie ca i se spune profetie autorealizatoare, efect placebo sau legea atractiei, un lucru este cert: ca gandurile ne determina actiunile, iar acestea ne contureaza treptat reactiile la evenimentele cu care ne confruntam zi de zi.
Sursa: http://www.damaideparte.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu