sâmbătă, 9 martie 2013

Top 5 alimente sanatoase

Aceste 5 alimente nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic si ne sunt recomandate datorita surselor de vitamine si minerale ce contribuie la sanatatea organismului prin nutritie si la reducerea riscului mai multor boli.


1. Broccoli

Brocoli este sarac in calorii, insa contine fibre, antioxidanti, fitonutrienti si apa. Se consuma crud, in salate, sau gatit, prin fierbere si la aburi. Inrudit cu varza si conopida, broccoli este bogat in betacaroten (Vitamina A) si vitamina C. Contine de asemenea fibre ce ar putea preveni aparitia cancerului, a bolilor cardiovasculare, diabetului si a cancerelor. Atentie! Daca este fiert prea mult, va pierde o mare parte din vitamine si minerale si va deveni mai neplacut la gust. Potrivit “Abecedarului de Nutritie”, continutul energetic este de 24 kcal per 100g.

2. Afine

Afinele ocupa un loc de frunte din punct de vedere terapeutic. Contin vitamina C, potasiu, sodiu, fibre si substante fitochimice cu rol in promovarea sanatatii. Sursa importanta de flavonoide, afinele au un posibil rol in prevenirea cancerului, asterosclerozei si a bolilor cardiovasculare. Mai mult, afinele contribuie la mentinerea sanatatii ochilor, in special la ameliorarea vederii nocturne. Valoare energetica - 56 kcal per 100 g.

3. Spanacul

Spanacul crud este popular pentru continutul crescut de vitamina C si vitamina A (betacaroten), in timp ce prin fierbere este bogat in vitamina A, riboflavina (vitamina B2), vitamina B6, vitamina C, potasiu, fier si magneziu. Desi este bogat in fier si calciu, absortia acestor elemente este redusa considerabil de continutul crescut de acid oxalic (unul dintre cei mai tari acizi organici si un agent reducator). De exemplu, organismul utilizeaza aproximativ 50% din calciul continut in brocolli si doar 5% din spanac.

4. Avocado

Este un fruct care se consuma de obicei crud, in salate, asigurand din abundenta energie si fibre, datorita continutului de carbohidrati.
Denumit “Regele fructelor”, avocado contine acizi grasi mononesaturati, vitamina B6, acid folic, vitamina A si C, potasiu, magneziu, cupru, niacina (vitamina B3), fier si zinc. Avocado confera energie si prin continutul crescut de lipide si grasimi. Majoritatea grasimilor sunt insa mononesaturate, cu rol in promovarea sanatatii.

5. Cartoful dulce

Contine carbohidrati, vitamina A (betacaroten), vitamina C, vitamina B6, potasiu si fibre. Cartoful dulce are un continut energetic si nutritiv crescut si se consuma fiert sau copt, pentru a pastra toate aceste proprietati.
Ca particularitati, cartoful dulce are un indice glicemic mediu, spre deosebire de cartofii normali, care prezinta un indice glicemic ridicat. Indicele glicemic este un parametru care estimeaza gradul in care alimentele determina cresterea glicemiei. In cadrul Alimentatiei Sanatoase se recomanda consumul de alimente cu indice glicemic redus: legume, fructe, cereale integrale, nuci, seminte si consumul in cantitati mici de alimente cu continut crescut de amidon si zahar: cartofi, paine alba, orez alb, paste din faina, dulciuri, bauturi dulci etc.
Sursa: www.garbo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu