Pe 28 februarie, magnatul rus Oleg Deripaska ateriza în Cipru. Apoi el părăseşte Ciprul câteva zile mai târziu cu ceva bagaje mari. Să fie cash? La fel face şi Abramov - al doilea acţionar al unui imperiu siderurgic din Rusia, care are şi cetăţenie cipriotă, la fel ca alţi miliardari ruşi. Ce ştiau acesti magnaţi înainte cu numai câteva zile de întregul scandal financiar?
Până acum căţiva ani, Ciprul avea un surplus financiar, dar implicarea strânsă în relaţia cu Grecia i-a adus recesiunea bruscă. Datoriile guvernamentale cipriote sunt în limite "administrabile", dar împrumuturile băncilor cipriote către Grecia le-au făcut să devine insolvente.
Băncile cipriote deveniseră între timp atractive pentru deponenţii "graşi" din străinătate, mai ales pentru cei din Rusia, datorită dobânzilor mari şi taxelor reduse. Aceste depozite venite din exterior au făcut ca sectorul financiar cipriot să fie mult mai "gras" decât restul economiei din Cipru. Pentru aceste motive Cipru este suspectat că facilitează spălarea de bani, deşi ar fi necesare şi ceva dovezi concrete înainte de a lansa această concluzie...
Acum guvernul cipriot caută să se împrumute de la Rusia, dar este greu de crezut de ce guvernul rus ar finanţa "paradisul fiscal" cipriot din taxele propriilor cetăţeni. Aşa că zona euro va trebui, cel mai probabil, să se descurce cu propria mizerie pe care şi-a creat-o singură...
Panică generală în Cipru: băncile se prăbuşesc şi automatele bancare s-au golit
Oficialii europeni recunosc în mod public că cele mai mari bănci cipriote sunt insolvente, iar acum s-a declarat că Banca Populară din Cipru mai are bani cash doar pentru următoarele câteva ore [probabil că la publicarea acestui articol deja aceste fonduri s-au consumat].
Bineînţeles că toate băncile din Cipru sunt închise până luni (25 martie 2013), în mod oficial, dar cozile interminabile în faţa ATM-urilor arată că ciprioţii au năvălit să îşi scoată cât mai mulţi bani din conturile lor. Din nefericire, unele bancomate s-au defectat, iar în multe altele se afişeaza că "nu mai sunt fonduri". În plus, în unele cazuri, nu se mai acceptă ca plată decât prin cash, iar cardurile bancare au devenit inutile.
Toate acestea creează o atmosferă de panică şi disperare în oraşele cipriote.
Între timp, Uniunea Europeană îşi menţine arma la tâmpla Ciprului, care are termen până luni ca să accepte condiţiile puse de UE pentru acordarea împrumutului, altfel Cipru nu va primi nimic şi va fi forţat să iasă din zona euro!
Există multe rapoarte care arată că oficialii europeni sunt de acord ca economia cipriotă să clacheze şi finanţele ciprioţilor să se evapore, dacă politicienii ciprioţi nu vor să faca ceea ce li s-a ordonat... Toate acestea arată că Europa "joacă tare" şi este încrezătoare că situaţia financiară din Cipru este şi va fi în continuare sub control, fără să "contamineze" celelalte ţări europene. Oare?
Din nefericire, oficialii europeni nu mai sunt în stare să vadă realitatea, imaginea de ansamblu. Dacă cele mai mari bănci din Cipru se vor prăbuşi, atunci va fi un nou episod de tipul Banca Lehman Brothers (SUA). Astfel, încrederea europenilor în sistemul bancar se va evapora la fel de repede ca banii din băncile cipriote, şi toţi vor începe să se întrebe ce alte bănci majore din UE vor urma să "pice"?
Acest episod care se desfăşoară acum sub privirile noastre a făcut ca încrederea europenilor în garantarea depozitelor mici (sub 100.000 EUR) să fie la cote minime. Toată lumea îşi dă seama că atunci când o mare bancă intră în insolvenţă, este de aşteptat ca chiar şi micii deponenţi să "sufere": aceste semne arată că, în următoarele săptămâni, este foarte posibil să vedem noi "insolvenţe" bancare pe bandă rulantă, mai ales în sudul Europei!
Miniştrii de finanţe din 17 ţări europene iau in considerare planul de a închide definitiv cele mai mari bănci din Cipru şi de a le "îngheţa" toate conturile, conform decalraţiilor apărute în urma teleconferinţei de aseară.
Se doreşte (de către oficialii europeni) ca cele două bănci cipriote care sunt insolvente, să fuzioneze şi apoi să fie înfiinţate două noi bănci: una "bună" şi una "rea". În cea "bună" se vor afla toate depozitele mici din cele două bănci, iar în cea "rea" - toate depozitele mari.
Conform unor calcule financiare, această măsură ar putea duce la pierderi de pana la 40 % în cazul deponenţilor mari, fapt agreat atât de FMI cât şi de Banca Centrală Europeană. Practic, acest scenariu este un dezastru complet.
Pe de altă parte, oficialii europeni discută în mod serios despre posibilitatea tot mai probabilă ca Cipru să iasă din zona euro, în cazul în care nu se reuşeşte stabilirea unui acord financiar cu guvernul cipriot, conform ziarului grec Kathimerini.
Prin urmare, oficialii europeni au hotărât că va avea loc o prăbuşire economică a Ciprului, indiferent de "soluţia" aleasă. Ca urmare, ieşirea Ciprului din zona euro "nu prea va mai conta". Dar, cel mai important, toate băncile vor trebui reorganizate, şi va fi impus un control bancar total, conform unui oficial din Austria.
Acest comportament din partea oficialilor europeni arată că "toată lumea" vrea ca Cipru să parcurgă acest scenariu aproape apocaliptic (pentru ciprioţi), ceea ce ne face să credem că totul nu este decât un experiment bine pus la punct pentru a "opera fără anestezie" un întreg popor şi a vedea reacţiile şi desfăşurarea evenimentelor, pentru a fi studiate apoi cu atenţie în vederea repetării acestui scenariu pentru alte popoare europene...
La Bruxelles, un oficial european a declarat că retragerea Băncii Centrale Europene din acordul cu Cipru va determina ruperea legăturilor euro cu Cipru, ceea ce va duce în scurt timp abandonarea monezii euro în Cipru care se va vedea obligat (pentru a supravieţui) să revină la moneda naţionala care se va devaloriza foarte mult.
Toate aceste declaraţii sunt absolut şocante, pentru că toată lumea credea că Grecia va fi prima ţară ce va ieşi din zona euro, iar acum Cipru este în centrul atenţiei generale.
Totuşi, mai există o mică şansă ca toate acestea să nu se petreacă, pentru că guvernul cipriot vrea să creeze un "fond de solidaritate" de pe urma căruia să emită obligaţiuni garantate de stat şi biserică (care s-a arătat gata să contribuie cu bunurile sale la salvarea ţării - o bună "lovitură" de imagine).
Mai sunt şi alte "opţiuni" luate în discuţie: naţionalizarea fondurilor de pensii private, emiterea de obligaţiuni guvernamentale pentru redevenţele ce vor fi obţinute de stat din exploatarea viitoare a resurselor de gaze naturale, şi creşterea taxelor la depozitele bancare. Dar nu se ştie dacă vreuna din aceste măsuri vor fi "pe placul" oficialilor europeni, pentru că "tonul" discuţiilor a devenit brusc foarte "tăios"... Ne referim la Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finanţe care a declarat că zona euro este pregătită pentru ieşirea Ciprului şi că "suntem protejaţi în faţa riscului de contagiune", referindu-se la Germania. În plus, el a adăugat: "Este o situaţie dramatică, dar nu trebuie să luăm o decizie proastă de a salva un model economic care a demonstrat că nu se poate susţine singur"!
Pe de altă parte, dacă UE îşi imaginează că Cipru poate fi abandonat fără ca această criză să se propage în întreaga Europă de Sud, atunci pur şi simplu se află în afara realităţii...
Cel putin există şi câţiva politicieni europeni care înţeleg ceea ce se petrece. Este vorba de Nigel Farage, europarlamentar britanic, care sfătuieşte pe toţi sud-europenii să-şi scoată banii din bănci cât mai au încă ocazia, pentru că se întrevede colapsul definitiv al întregului sistem financiar european, iar oamenii trebuie să fie pregătiţi.
Europenii încearcă să îi atragă în această "ecuaţie" pe ruşi şi pe turci, sub sintagma de a "ajuta" Cipru, în schimbul resurselor sale naturale. Ceea ce pare acum evident este că aşa-numita Troika (FMI, UE şi Banca Centrală Europeană) încearcă să distrugă economia cipriotă, dar să îşi menţină puterea asupra suveranităţii Ciprului (căci nu se doreste ieşirea ţării din UE, ci doar din zona euro). Date fiind aceste jocuri geo-politice care se desfăşoara acum din plin, este destul de posibil ca europenii să fi pierdut deja controlul asupra situaţiei. Dar, în timp ce elitele "joacă poker" cu soarta Ciprului în spatele uşilor închise, poporul cipriot suferă o dramă care i-a fost impusă din afară.
Putin: Taxarea băncilor din Cipru este "injustă, ne-profesionistă şi periculoasă"
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat că preşedintele este foarte critic la adresa planului de taxare suplimentară a băncilor din Cipru. Companiile ruseşti deţin peste 10 miliarde EUR în băncile cipriote, care sunt atractive investitorilor străini datorita taxelor mici şi a regulilor bancare simple. Putin a declarat că planul de taxare suplimentară, dacă va fi pus în aplicare, va fi unul "injust, neprofesionist şi periculos".
Automatele bancare din Cipru sunt goale, iar plăţile prin carduri sunt refuzate
Băncile din cipru s-au închis, şi aşa vor rămâne poate în mod definitiv, pentru a împiedica furia publică a cipriotilor care ar descoperi că fondurile lor s-au "evaporat" graţie modelului financiar bazat pe aşa-numita rezervă fractionată (care face ca băncile să poata da credite şi dobanzi cu bani care vor veni din viitor).
Micile magazine cipriote refuză plata cu cardul de la clienţi, şi acceptă numai cash, în timp ce marile magazine limitează plata cu cardul la sume mici. Deja la automatele bancare sumele disponibile au scăzut foarte mult, iar unele au rămas fără bani, în timp ce altele s-au defectat.
Ca lucrurile să fie clare, Dimitri Medvedev, prim-ministrul Rusiei, a declarat că ceea ce a făcut Europa nu se deosebeşte cu nimic de ceea ce a făcut fostul URSS: a distrus încrederea oamenilor în proprietatea privată şi în capitalism. El a adăugat că "UE a acţionat ca un elefant în magazinul de porţelanuri", referindu-se la măsurile discutate de oficialii europeni în legătură cu criza financiară din Cipru. "Toate greşelile posibile care puteau fi făcute, au fost făcute de ei [oficialii europeni]".
UPDATE: Ministrul cipriot al finanţelor a plecat de la Moscova fără să obţină ajutorul Rusiei. "Interesul Rusiei ar putea fi să cumpere în câteva luni (sau ani) foarte ieftin ceea ce li se propune azi", au declarat analişti americani. Angela Merkel se plânge că Cipru nu a mai comunicat cu Troika de câteva zile, iar alţi oficiali din Germania acuză Cipru că "se joacă cu focul".
Situaţia dramatică din Cipru arată că această concentrare de putere în mâinile unei "elite" care nu răspunde în faţa nimănui de acţiunile sale, nu duce decât la dezastru, dramă şi suferinţă.
UPDATE 2:
"Medicamentul" administrat ciprioţilor de către UE "face deja pui"... Ministrul de finanţe spaniol a lansat ideea unei taxări suplimentare de (doar) 0,2 % (ca să nu şocheze prea tare un popor deja adus la capătul răbdării). Şi, ca spectacolul să fie complet, Frankfurter Algemeine Zeitung din Germania, a publicat un articol în care arată că finanţele personale ale italienilor le depăşesc pe cele ale germanilor, invitând, deloc subtil, ba chiar în mod direct, prin declaraţia economistului-şef de la banca germană Commerzbank, la taxarea suplimentară a tuturor depozitelor din Italia, cu 15 % !
Spunea cineva că riscul de contaminare este zero? Cine mai crede o asemenea ineptie, când "păpuşile" elitei financiare europene impun "modelul cipriot" în toate ţările "cu probleme"...?
Sursa: roaim.net.tf
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu