Judeţul Bacău a fost, în ultimele zece zile, în mijlocul a ceea ce specialiştii numesc 'un roi de seisme', însă aceste micro-cutremure au importanţă doar din punct de vedere ştiinţific şi mai puţin, chiar deloc pentru populaţie, a declarat pentru AGERPRES directorul ştiinţific al INFP, Mircea Radulian.
Mai multe cutremure au fost semnalate în zona Bacăului, cele mai puternice, cu magnitudinea de 3,8, respectiv 3,6 grade pe scara Richter, înregistrate pe 15 şi 20 martie, au fost urmate de mai multe replici mai slabe. Epicentrul celor două seisme a fost în apropierea localităţii Sascut, o zona mai puţin cunoscută ca fiind activă din punct de vedere seismic, situată la 41 km de Bacău. Cele două cutremure, produse la 15, respectiv 14 km adâncime, sunt singurele înregistrate în zonă din anul 2008, de când există date accesibile pe site-ul Institutului Naţional de Fizica Pamântului (INFP).
'În a doua jumătate a acestei luni s-a produs ceea ce ştiinţific se numeşte un Ťroi de seismeť, adică mai multe cutremure moderate, urmate de mai multe replici de mică intensitate, în jur de 2 grade", a explicat, pentru AGERPRES, directorul ştiinţific al INFP, Mircea Radulian.
El a arătat că, 'într-adevăr, s-a remarcat o intensificare a activităţii seismice din zona Bacău", unde 'există, în depresiunea Bârladului, un sistem de falii active de suprafaţă". Radulian a explicat că 'zona poate produce şi seisme de magnitudine mai mare", dar că evenimentele seismice din ultimele zile 'au importanţă doar din punct de vedere ştiinţific şi mai puţin, chiar deloc pentru populaţie".
Sursa: incomemagazine.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu