miercuri, 13 martie 2013

Un biofizician rus a crescut o inimă vie


сердце орган здоровье
© Foto: Flickr.com/Glamlife-studentportal/cc-by

Noua realizare din domeniul medicinii poate ajuta la salvarea a milioane de vieţi omeneşti. Savantul rus Konstantin Agladze i-a ajutat pe biologii japonezi să creeze pentru prima oară ţesutul inimii umane vii din celule stem. Acesta este un progres nu numai în transplant, dar şi pentru industria farmaceutică: organele bioartificiale ajută la testarea medicamentelor.

Muşchiul inimii este format treptat. În primul rând, celulele se adună în picături separate care pulsează, iar apoi fără influenţe exterioare se unesc într-un ţesut.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Kyoto se ocupă de crearea organelor umane vii de aproape 5 ani. De 4 ani, acest proiect este supravegheat de profesorul rus Konstantin Agladze, şef de laborator la centrul ştiinţific Nanofizica de la Institutul fizico-tehnic din Moscova.
Drept sursă a materialului genetic, grupul ştiinţific ruso-japonez a luat celule stem induse. Din ele este format embrionul în stadiul incipient de dezvoltare. Tocmai ele sunt „predecesorii” organelor corpului uman.
Este important să se înţeleagă în ce condiţii este lansat mecanismul formării ţesuturilor. Oamenii de ştiinţă conduşi de profesorul Agladze au reuşit să descopere substanţa chimică care activează mecanismul de transformare. Din fiecare 100 de „protocelule” induse 80 devin celule ale inimii.
Temperatura optimă de păstrare a celulelor este -37 de grade. Pentru a fi siguri că ţesutul inimii este viu, el trebuie să fie privit cu un microscop electronic. La o creştere de câteva milioane de ori se vede imediat că ţesutul se contractează.
Muşchiul funcţionează singur fără stimulente externe: 50-70 de bătăi pe minut. Aşa arată ţesutul inimii umane la o lună după obţinerea lui din celule stem. Treptat, ele se unesc şi formează ţesutul muşchiului inimii.
Potrivit lui Konstantin Agladze, ţesutul cardiac „construit” va fi folosit în două scopuri. În primul rând, pe acest ţesut vor fi testate efectele unor medicamente. În al doilea rând, aceste celule pot fi implantate în inima bolnavă.
În ceea ce priveşte crearea artificială a ţesuturilor vii pentru transplant, potrivit oamenilor de ştiinţă, aşa ceva poate avea loc deja peste 3-4 ani. În viitor, această tehnologie va ajuta la salvarea a milioane de vieţi omeneşti.
Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu