joi, 30 mai 2013

EXCLUSIV. Sfatul pentru ROMANIA al unui laureat al premiului NOBEL pentru ECONOMIE: IESITI DIN UE

Romania ar trebui sa iasa din UE, este sfatul dat de Sir James Mirrlees, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentrucaleaeuropeana.ro, in cadrul Forumului Economic Astana.
”Radacinile voastre sunt clatinate, iar acestea nu se pot repara, nu poti repara sursa de putere. Aceste conditii impuse de Germania reflecta dorinta de reducere a cheltuielilor fiscale ale tarilor si de reducere cat mai mult posibil a sanselor de default, fara sa isi faca griji de alte probleme, precum somajul. Oamenii nu vad cu ochi buni rezultatele si vad ca acum este mai rau decat era inainte. Ceva trebuie facut, insa nu acum”, a declarat Mirrlees. Intrebat ce ar sfatui Romania sa faca in acest moment, savantul a raspuns: ”Te poti gandi cum sa schimbi lucrurile, dar e greu sa oferi un sfat, sunteti intr-o incurcatura destul de serioasa. Raspunsul radical ar fi iesirea din UE”.
”Cred ca este solutia care ar reduce socul cel mai bine. Pentru ca sa devina posibil sa faci lucruri precum construirea unor sosele, spre exemplu, sau sa te descurci cu mai putini bani, pentru ca ai nevoie de bani ca sa faci ceva si nu poti face nimic pentru ca toate rezervele de bani sunt controlate de alte banci. Asa ca acesta este varianta mai buna de ajustare a costului fortei de munca. Se va devaloriza mai mult decat prin taierile date de Guvern, iar asa nu mai trebuie taiate salariile pentru functionarii publici. Asa sunteti si capabili sa va extindeti si sa cresteti ocuparea fortei de munca. Dar imi este greu sa ma gandesc la alte solutii cat timp sunteti in “jacheta stramta” a sistemului euro”, mai spune Mirrlees.
Sir James Mirrlees1
Sir James Mirrlees este un economist britanic, laureat al Premiului Nobel pentru economie (1996). A fost numit cavaler de catre regina Marii Britanii in 1998. In timpul in care a studiat la Oxford, acesta a publicat lucrari pe teme economice pentru care a primit Premiul Nobel. El s-a axat in lucrarile sale pe situatii in care informatiile economice erau incomplete sau asimetrice, determinand masura in care acestea ar trebui sa afecteze rata optima de economisire. Printre alte rezultate, ei au demonstrat principiile “hazardul moral” si “pragul optim alimpozitarii”. Metodologia, a fost, de atunci, standardul in domeniu.

2 comentarii:

  1. Da,da sa iesim cine te mai lasa sa mai iesi astia vor cat mai repede sa faca o Ordine Mondiala si din cauza asta au dat-o an uniuni si schengen sa poata sa ajunga cat mai repede la o ordine si el zice sa iesim, de ex: Grecia de cand se chinuie sa iasa si nu mai poate e dator vanduta nu mai poate sa faca ea ce vrea. Hiteler a mai spus daca nu am castigat europa prin razboi o castigam cumparando s.a.m.d, vai si amar ce ne mai asteapta :-)

    RăspundețiȘtergere