joi, 30 mai 2013

Guvernul, chemat în instanţă pentru planurile privind gazele de şist: O probă inedită va fi folosită la proces

Reapărut în prim-plan după schimbarea radicală de atitudine a Guvernului USL, subiectul gazelor de şist naşte aproape zilnic controverse şi are potenţialul unei teme care se poate întoarce împotriva Executivului. Insistenţa oficialilor de la Palatul Victoria pentru o înţelegere cu Chevron este combătută în aceste zile pe căi legale. Comuna constănţeană Limanu a actionat în judecată Guvernul şi speră să oprească afacerile companiei americane în zonă cu ajutorul opiniei majoritare a locuitorilor.
Primarul Nicolae Iustin Urdea/ Sursa foto: ziuaconstanta.ro
Guvernul României a fost chemat în instanţă de reprezentantii Comunei Limanu după ce oficialii de la Bucureşti au aprobat Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-explorare în perimetrul EX-18 Vama Veche (Limanu) cu Chevron România Holding B.V şi nu au mai dorit să o revoce în ciuda insistenţelor repetate venite din comuna constănţeană. Drept urmare, la solicitare localnicilor, primarul Iustin Urdea a actionat Guvernul în instanţa.
Potrivit edilului, una dintre explicaţiile Executivului pentru continuarea demersului o reprezenta faptul că populaţia nu a fost consultată în acest sens. Ȋn consecinţă, pe 9 decembrie, Primăria Limanu a organizat un referendum pentru consultarea populaţiei, însă prezenţa inregistrată a fost de doar 42%, insuficientă pentru cvorum. La vremea respectivă, Urdea arăta ca referendumul va conta foarte mult în economia procesului , pentru că, în cazul in care locuitorii ar fi dorit colaborarea cu Chevron, demersurile din instanţa ar fi fost stopate. Astfel, neîndeplinirea cvorumului a permis continuarea procesului.
Totuşi, în prezent, primarul vrea să folosească rezultatele referendumului în favoarea Comunei, chiar dacă cvorumul nu a fost indeplinit. Procesul se află în faţa celui de-al 4-lea termen, iar Iustin Urdea vrea ca referendumul să fie folosit drept probă în instanţă. Ca solutie de rezervă, un nou referendum poate fi oricând organizat, a explicat edilul pentru replicaonline.ro:
Rezultatele referendumului reprezinta una din probele din instanţă. Instanţa este posibil şi cred că va ţine cont de acest referendum. Chiar dacă nu a fost validat, mai bine de 90% s-au manifestat împotriva exploatării gazelor de şist. Dacă se pune problema de cvorum şi se ridică problema că referendumul nu a fost validat, atunci putem organiza un alt referendum şi cu siguranţă vom fi nu 42% prezenţi, ci 70-80% prezenţi. Prezenţa din decembrie a fost dată de condiţiile meteo şi nici informarea nu a fost făcută corect în legătură cu gazele de şist. Ca primar am aceste pârghii la îndemână, de asemenea petiţii guvernamentale, acţiuni ale parlamentarilor din colegiul nostru şi să vedem cum vor decurge lucrurile în continuare”.
Citeşte şi: Acuzaţii grave privind exploatarea gazelor de şist: „Chevron va obţine pe şest avizul de mediu”
La fel ca majoritatea celor ca se opun proiectului, primarul din Limanu atrage atenţia asupra pericolelor la care este supus mediul, însă mai există şi o altfel de problemă: Chevron ar urma să-şi desfăşoare activitatea pe raza mai multor unităţi administrativ-teritoriale, iar taxele ar urma să fie încasate de Consiliul Judeţean Constanţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu