duminică, 19 mai 2013

Torpila Sorin Roşca Stănescu. Partea 1


румыния Сорин Рошка Стэнеску Sorin Roşca Stănescu

Vă supunem atenţiei o serie de articole ale lui Valentin Vasilescu, pilot de aviaţie, fost comandant adjunct al Aeroportului Militar Otopeni, licenţiat în ştiinţă militară la Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti-promoţia 1992, referitoare la rolul jucat de Sorin Roşca Stănescu în viaţa politică românească.

„Spuneam într-un articol anterior că singurul eveniment notabil din primul mandat prezidenţial (2004-2009), dominat copios de Traian Băsescu, a fost generat de jurnalistul Sorin Roşca Stănescu (SRS), care a lansat o ofensivă mediatică pe parcursul a câtorva luni de zile, în care l-a tocat metodic pe invincibilul Traian Băsescu, cu probe beton care dovedeau implicarea familiei Băsescu în traficul cu arme.
Pe 24 august 2009, Sorin Roşca Stănescu dezvăluia pe blogul său că la data de 28 aprilie 2009, printr-un document secret (S58), Traian Băsescu, în calitate de şef al CSAT, a decis ca România să cumpere, fără licitaţie şi fără concurs de oferte, un sistem integrat de rachete AA cu rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune numit SHORAD VISSHORAD. Furnizorul urmând să fie concernul francez MBDA. Pe 13 mai 2009, premierul Emil Boc a emis o Hotărâre secretă de Guvern cu numărul S588 prin care se decidea că valoarea acestui contract să fie de 250 milioane euro, cu o extindere de încă 150 milioane. Roşca Stănescu mai afirma că pe piaţa armelor, preţul pe care urma sa-l plătească România a fost „încărcat” cu 80 milioane euro, comision pe care urma să-l încaseze o firmă de consultanţă, intermediere şi cooperare logistică în care figura ca acţionar fratele preşedintelui, Mircea Băsescu.
În condiţiile în care bugetul MApN nu avea prevăzut nici un capitol care să-i permită finanţarea unui contract de achiziţie a acestor rachete. Din simplul motiv că asemenea rachete se fabrică în România la Crângu lui Bot (lângă Ploieşti) şi cumpărarea lor de pe piaţa externă ar distruge industria românească de Apărare, cel puţin la acest capitol. Ca urmare a acestor dezvăluiri, Traian Băsescu a intrat în panică, astfel încât premierul Emil Boc a semnat la 26 august 2009 o noua Hotărâre secretă de Guvern, (S962), prin care era desfiinţată prima hotărâre, cea din 28 aprilie 2009.
Omul de afaceri Mircea Băsescu, care nu a performat niciodată, ajunge peste noapte în topul acestui tip de business. Sorin Roşca Stănescu a prezentat probe din care reieşea că Mircea Băsescu era acţionar cu 30% al firmei Defense, Security and Intelligence Co - Desintco SRL, care se ocupa exclusiv de afaceri cu statul în domeniul militar. Ceilalţi acţionari erau Cristian Geamănu, Romeo Oiţă, gen. (r.) Ion-Eftimie Sandu, fost locţiitor al şefului Departamentului pentru Armamente din MApN şi Maria-Cristina Cazacu, fiica lui Aurel Cazacu, fost şef la Romtehnica şi Romarm, pe atunci şef al Direcţiei Producţie de Apărare din Ministerul Economiei.
Ca om de afaceri, la începutul primului mandat prezidenţial al fratelui său, Mircea Băsescu avea datorii la stat ale firmelor, din care făcea parte, incompatibil fiind şi fratele său. Chiar dacă, pe vremea când Traian fusese ministru al Transporturilor, scosese ceva bani din presiunile puse asupra firmelor care plasau publicitate pe DN1. După aproape 5 ani de mandat al fratelui său, acelaşi Mircea Băsescu a trecut printr-o metamorfoză ca businessman, devenind prosper din afaceri cu statul.
Se ştie ca în lume, afacerile cu arme sunt printre cele mai rentabile. Aducând profituri fabuloase a cărui valoare totală numai în România se ridică la cifra 13,13 miliarde de euro. La concurenţă cu afacerile cu energia ori cu industria de medicamente. Numai că aici avem de-a face cu un club select. Extrem de rar poate pătrunde cineva din afara grupului restrâns de specialişti în acest domeniu. De obicei, acest sector este rezervat unor generali activi sau în rezervă, ori unor importanţi ofiţeri acoperiţi.
Şi pentru asta, spunea Roşca Stănescu, nu există decât două scenarii posibile. Fie Mircea Băsescu a fost unul dintre super specialiştii din umbră ai domeniului sofisticat al industriei şi comerţului de armament şi acum, dintr-un motiv sau altul, iese în faţă, fie este împins la înaintare de fratele său, Traian Băsescu, care, preşedinte al României fiind, şef al CSAT şi comandant suprem, funcţionează pentru Mircea pe post de proptea. Pentru că, după părerea lui Roşca Stănescu, era vorba de un grav conflict de interese la cel mai înalt nivel, mai precis de trafic de influenţă în cea mai sensibilă industrie, în cel mai sensibil domeniu al siguranţei naţionale.
Sorin Roşca Stănescu mai afirma că specialiştii în comerţul cu arme autorizat sau ilegal provin din Departamentul de Înzestrare al MApN şi sunt susţinuţi fără excepţie de-a lungul anilor de Partidul Democrat, devenit PD-L. Traian Băsescu, atât în perioadele în care a fost ministru al Transporturilor, cât şi în calitate de şef al statului, i-a promovat, i-a protejat şi i-a susţinut în funcţii. De aici, frecventele legături ale clanului Băsescu cu aceleaşi personaje. Jurnalistul îi şi nominaliza pe o parte dintre cei acuzaţi: Norocel Mihai, Octavian Alexiu, Gigel Bratiloveanu, Cristian Slobozeanu, Vasile Ţocu, Cornel Purcărea, Romeo Oiţă, Cristian Geamănu etc.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu