luni, 24 iunie 2013

Agenţia britanică de informaţii GCHQ spionează apelurile telefonice şi conversaţiile de pe Internet din întreaga lume

Potrivit unor noi dezvăluiri ale cotidianului britanic „The Guardian”, scenariul orwellian devine tot mai real, Marea Britanie stocând comunicaţiile telefonice şi electronice ale cetăţenilor din întreaga lume.
Government Communications Headquarters (GCHQ), agenţia britanică de spionaj, a accesat, în mod secret, reţeaua de fibră optică prin care sunt realizate apelurile telefonice şi traficul pe Internet şi a început să stocheze toate informaţiile private obţinute, împărtăşindu-le cu Agenţia Naţională de Securitate (NSA), informează „The Guardian”.
Astfel, centrul de spionaj a agenţiei de informaţii britanice a interceptat şi a stocat e-mailuri, mesaje şi apeluri din toată lumea care circulă prin intermediul reţelelor de comunicare.
Potrivit dezvăluirilor făcute de Edward Snowden, fostul angajat al NSA care a dat în vileag monitorizarea conversaţiilor telefonice şi electronice întreprinsă de serviciile secrete americane, GCHQ are posibilitatea de a accesa cablurile de fibră optică prin care circulă mare parte din traficul mondial de telecomunicaţii şi poate stoca o cantitate mare de date, timp de cel puţin 30 de zile, pentru a le analiza.
Datele stocate de GCHQ includ conversaţii telefonice, e-mail-uri, activitatea pe Facebok, precum şi istoricul de navigare pe Internet a fiecărui internaut. În documentul prezentat de „The Guardian”, se vorbeşte despre un program secret de spionaj britanic numit „Tempora”. Potrivit cotidianului, programul funcţionează de cel puţin un an şi jumătate şi permite GCHQ să stocheze mari volume de date timp de maximum 30 de zile.
„Nu este vorba doar despre o problemă americană. Marea Britanie joacă un rol major în această afacere”, a afirmat Edward Snowden pentru „The Guardian”. „GCHQ este mai rău decât omologul său american”, a adăugat el.
Un purtător de cuvânt al agenţiei britanice, cu sediul la Cheltenham (centru) a dat asigurări că GCHQ respectă ‘strict’ legea. ‘Noi nu comentăm pe probleme referitoare la programele serviciilor secrete. Agenţiile noastre de informaţii continuă să acţioneze într-un cadru strict legal’, a afirmat oficialul britanic.
Dezvăluirile ziarului britanic nu fac decât să pună şi mai multă presiune asupra guvernului lui David Cameron, care oricum încerca să calmeze britanicii, scandalizaţi de modul în care se adună şi se folosesc datele despre ei.
Sursa: adev.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu