În schimb Londra a pregătit un plan de acţiune pentru forţele armate. Experţii consideră că acţiunile militarilor împotriva Damascului vor degenera într-un război civil de durată.

Declaraţiile preşedintelui Obama în legătură cu conflictul sirian, şi anume că nu există o soluţie militară, se pare că sunt pline de semnificaţii ascunse. Washington Post scrie că Statele Unite nu vor să influenţeze desfăşurarea acţiunilor militare în Siria şi să-l demită în mod forţat pe Bashar al-Assad. Însă, Casa Albă a hotărât că regimul sirian trebuie să fie pedepsit pentru folosirea armei chimice. O asemenea pedeapsă trebuie să fie „un atac cu rachete pe termen scurt”, ale cărui ţinte vor fi poziţiile trupelor siriene şi obiectivele infrastructurii guvernamentale. Rachetele vor fi lansate de pe navele care au ajuns în apropierea coastelor siriene şi bombardierele strategice.

Agenţia Reuters, cu referire la purtătorul de cuvânt al lui David Cameron, transmite că Forţele armate ale Marii Britanii au pregătit un plan de acţiune în Siria. Premierul britanic şi-a întrerupt concediul pentru convocarea unei şedinţe de urgenţă a Consiliului de Securitate Naţională. Anterior, Londra şi Paris au declarat că sunt pregătite să intervină în conflictul sirian fără să aştepte rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU, care se înţelege că nu va autoriza o acţiune militară NATO: Rusia şi China nu vor fi de acord.

Occidentul a anunţat o posibilă intervenţie militară în Siria în urma informaţiilor referitoare la folosirea armei chimice în apropierea Damascului. Capitalele occidentale s-au grăbit să declare că aceste atacuri au fost săvârşite de trupele lui Bashar al-Assad, o declaraţie sub orice critică. Doar un maniac, iar preşedintelui sirian nu i se potriveşte acest rol, poate săvârşi un atac cu gaze în propria capitală atunci când aici se află inspectorii ONU. Reiese că arma chimică este doar un motiv, acelaşi ca şi în cazul războiului din Irak. Obiectivul principal al Washingtonului şi aliaţilor săi din NATO nu este Siria, ci Iranul, menţionează Evgheni Satanovski, preşedintele Institutului pentru Orientul Mijlociu.

„Este evident că a fost luată decizia aplicării unei lovituri împotriva Iranului în legătură cu apropierea „liniei roşii” în cazul programului nuclear iranian. Potrivit experţilor, Teheranul trebuie să obţină arma nucleară în vara anului 2014. Până atunci, potrivit ştiinţei militare, trebuie să fie distrus principalul său aliat şi singurul pod de legătură cu Marea Mediterană, Siria”.

Occidentul nu trebuie să uite de o altă „linie roşie” şi anume, potrivit declaraţiilor autorităţilor iraniene, acţiunile militare ale coaliţiei occidentale împotriva Damascului. În acest caz, Teheranul îşi rezervă dreptul de a da un răspuns adecvat.

Potrivit agenţiei Reuters, statele occidentale au anunţat opoziţia siriană că ar putea interveni în Siria după câteva zile. În cadrul reuniunii de urgenţă de la Bruxelles a Consiliului NATO, care probabil că va avea loc pe 29 august, problema siriană va fi principala temă. Rusia cere Statelor Unite şi partenerilor săi să se abţină de la presiunea militară asupra Damascului şi să creeze în schimb condiţii normale pentru activitatea inspectorilor ONU.

Paul Craig Roberts, editor asociat la Wall Street Journal, consideră că acţiunile militare ale ţărilor occidentale în Siria vor avea urmări negative nu numai pentru această regiune, ci şi pentru UE. Victoria islamiştilor va provoca migrarea în masă din Siria a creştinilor, alaviţilor şi populaţiei urbane sunnite educate. Toţi aceşti oameni se vor îndrepta spre UE. 

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.
Articol de Andrei Smirnov