Un gust deosebit si o aroma irezistibila. Acestea sunt, la prima vedere, motivele pentru care condimentele sunt nelipsite din bucatarie. Insa, beneficiile pe care le aduc sunt mult mai multe si au legatura si cu sanatatea ta.
Condimentele sunt pline de nutrienti, vitamine si minerale care au grija de sanatatea ta si a familiei tale.
Cimbrul
Folosit atat ca ingredient, cat si ca planta medicinala, cimbrul contine mangan, un mineral care te ajuta sa ai oase sanatoase si o piele frumoasa. Totodata, cimbrul este bogat si in timol, un ulei esential care actioneaza ca un antiseptic si antioxidant. De aceea, condimentul-minune este folosit pentru tratatea infectiilor gatului, a diferitelor forme de bronsita sau in tratarea inflamatiilor.
Piperul
Un alt condiment benefic este si piperul. Acesta lupta impotriva acumularii de grasime in organism datorita piperinei, o substanta activa care blocheaza formarea de celule adipoase. In plus, piperul te ajuta si sa ai o digestie buna.
Scortisoara
Daca ai probleme cu mentinerea unui nivel optim al trigliceridelor, glucozei sau al colesterolului rau LDL, scortisoara te poate ajuta sa il tii sub control. Vei reduce astfel riscul aparitiilor bolilor cardiace, a hipertensiunii, ulcerului etc. In plus, mai multe studii au aratat ca scortisoara este sursa bogata de antioxidanti si stopeaza dezvoltarea bacteriilor.
Ardeiul iute (Chili)
Datorita continutului de capsaicina, ardeiul iute este aliatul tau in lupta contra kilogramelor in plus. Totodata, acest condiment te ajuta si daca esti predispusa la diabetul de tip 2, intrucat cantitatea de zahar din organism este mai scazuta dupa ce ai consumat acest produs. Un consum regulat de ardei iute scade si colesterolul rau si previne bolile de inima.
Turmericul
Turmericul este un condiment puternic, specific bucatariei indiene, care stimuleaza metabolismul si astfel te ajuta sa iti mentii o silueta de invidiat. In plus, turmericul te ajuta sa previi sindromul metabolic, boala Alzheimer, hiperglicemiam, inflamarea articulatiilor si este bogat in antioxidanti.
Coriandul
Indiferent de forma pe care o folosesti (proaspat sau uscat), coriandul reduce colesterolul si previne blocarea vaselor de sange. Totodata, coriandrul contine acid linoleic si cineol, compusi care tin reumatismul departe de tine.
Busuiocul
Intalnit frecvent in bucataria mediteraneana, busuiocul este o sursa excelenta de vitamine, care combate problemele respiratorii, greturile, indigestia si constipatia. Busuiocul ajuta si la prevenirea imbatranirii premature a celulelor sanatoase ale pielii, mentinand supletea si elasticitatea ei.
Ghimbirul
Un alt condiment asiatic, ghimbirul aduce beneficii pentru organism care sunt cunoscute de mii de ani. Acest condiment ajuta la calmarea sistemului digestiv, stimuleaza circulatia sangvina si calmeaza durerile. Ghimbirul are si proprietati antiinflamatorii ce te ajuta sa previi si sa tratezi bolile cardiovasculare sau artrita.
Sursa: http://www.ele.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu