luni, 7 octombrie 2013

Previziuni adeverite făcute de scriitori în ultimii 150 de ani


Romanele SF si intrigile acestora pline de previziuni despre viitor au fost primite cu circumspectie la vremea aparitiei lor. Trecerea timpului a dovedit insa ca aceste predictii din ultimii 150 de ani s-au adeverit in mod uimitor.Previziuni adeverite făcute de scriitori în ultimii 150 de ani
Previziuni adeverite făcute de scriitori în ultimii 150 de ani / FOTO: National Geographic
Imaginatia anumitor scriitori precum Jules Verne, H.G. Wells sau Arthur C. Clarke a depasit cu mult timpul in care acestia au trait, iar viziunile lor s-au concretizat, impresionand omenirea, scrie ziare.com
Iată câteva dintre cărțile care au reușit să prezică viitorul:

Submarinul si aterizarea pe Luna

Multi critici sustin ca lucrarea lui Jules Verne din 1863, intitulata "Parisul in secolul al XX-lea", nu a fost cea mai buna opera a sa, insa ceea ce o face mai interesanta este faptul ca inventiile pe care le-a prezis cu mai mult de 100 de ani in urma au fost efectiv realizate.

Acestea includ submarinul si tehnologia necesara aterizarii pe Luna. Inventiile sunt pomenite si in alte carti ale Jules Verne, insa "Parisul" a fost scrisa inaintea celorlalte.

Bombele atomice

Romanul "Lumea eliberata" al lui H.G. Wells din anul 1914 a evidentiat posibilitatea fabricarii armelor atomice, cu zeci de ani inainte ca acestea sa fie inventate si apoi testate.

Desi puterea radioactiva a acestor arme nu a fost un secret, Wells a fost cel care a anticipat utilizarea acestor arme distructive.

Supravegherea si controlul guvernamental

Fara indoiala, cartea cea mai populara a lui George Orwell din anul 1948, cu titlul "1984", descrie un viitor distopic, la 36 de ani de cand a fost scrisa, in care guvernul, "Big Brother", stie exact ceea ce faci si cand si te poate pedepsi pentru asta.

Colonizarea planetei Marte

"Strain intr-o tara straina", a lui Robert Heinlein, cartea scrisa in anul 1961, a prevazut o misiune numita Marte Unu, care trimitea oameni sa traiasca pe planeta rosie, personajul principal nascandu-se si crescand aici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu