Meteoritul s-a descompus în fragmente mici, viteza lor medie la suprafaţa Pământului a crescut până la 30 de kilometri pe secundă, a declarat savantul Olga Popova, şeful grupului de savanţi, în cadrul unui interviu pentru Vocea Rusiei.
Diametrul corpului ceresc, care a explodat pe 15 februarie 2013 deasupra oraşului Celiabinsk, a fost de circa 18-19 metri. Multe fragmente au ars în atmosferă, fătă să atingă Pământul. Meteoritul de la Celeabinsk sau Cebarkul este un fenomen destul de rar, explică Olga Popova.
„În realitate, în atmosfera Pământului nimeresc obiecte spaţiale. În general, este vorba de particule mici, de un milimetru sau chiar mai mici. În decursul anului, în atmosfera Pământului nimeresc cel mult 20-30 de corpuri spaţiale de circa un metru. Asemenea obiecte mari ca meteoritul de la Celeabinsk sunt şi mai rare şi pot nimeri în atmosferă o dată la 50-100 de ani. Din păcate, noi cunoaştem foarte puţin frecvenţa unor asemenea fenomene, deoarece se fac puţine monitorizări”.
Un grup de savanţi sub conducerea profesorului canadian Peter Brown de la Universitatea Western Ontario a efectuat propriile cercetări legate de frecvenţa arderii meteoriţilor în atmosfera planetei noastre. Potrivit oamenilor de ştiinţă, coliziunea cu Pământul a unor obiecte cereşti cu o greutate de peste 10.000 de tone se poate produce la fiecare 30-40 de ani. Probabilitatea căderii pe Pământ în viitorul apropiat a unui meteorit asemănător cu cel de la Celeabinsk este foarte mică.
Oraşul Celeabinsk şi împrejurimile lui au avut noroc că până la Pământ au ajuns fragmente relativ mici ale bolidului, este convins fizicianul Vladimir Surdin: „Putea să fie o explozie asemănătoare cu cea nucleară. Energia meteoritului şi energia deplasării lui a fost de circa 500 de kilotone. Este ca o bombă cu hidrogen. Ceea ce rămâne în urma exploziei unei bombe cu hidrogen ar fi rămas şi după ciocnirea acestui meteorit cu Pământul: un crater cu un diametru de câteva zeci de metri, o emisie puternică de vapori”.
Pe întregul teritoriu al regiunii Celiabinsk au căzut fragmente de meteorit cu o greutate totală de circa 4-6 tone. Cel mai mare fragment de 650 de kilograme a fost ridicat de pe fundul lacului Cebarkul în octombrie.