sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Un satelit va lovi Pământul. Ce s-ar putea întâmpla?


Agenţia Spaţială Europeană este în alertă. Un satelit, care a rămas fără combustibil în octombrie, se va prăbuşi pe Pământ, mâine sau poimâine. Nimeni nu ştie însă exact momentul şi locul unde vor cădea fragmentele.Cea mai mare parte din satelit, care are o lungime de 5,3 metri şi o greutate de peste o tonă, se va dezintegra la intrarea în atmosferă. Agenţia Spaţială Europeană a precizat însă că mai multe resturi de mici dimensiuni vor ajunge la suprafaţa Pământului.

"Ţinem legătura cu agenţiile naţionale de protecţie civilă în Europa, cu statele membre ale Agenţiei Spaţiale Europene astfel încât să obţinem toate informaţiile pe care le au cu privire la predicţiile legate de intrarea în atmosferă. Avem în vedere inclusiv informaţii cu privire la situaţii de urgenţă în caz că bucăţi din satelit vor ajunge în zone locuite.", spune un specialist Agenţia Spaţială Europeană.

Specialiştii spun că, cel mai probabil, bucăţile de satelit se vor prăbuşi în ocean sau în zone nepopulate. Zona care ar putea fi afectată va fi totuşi cunoscută cu o precizie mai mare pe măsură ce se apropie momentul intrării în atmosferă. 

Satelitul a fost lansat pe orbită în 2009, pentru a realiza harta câmpului gravitaţional al Pământului, şi şi-a epuizat rezervele de combustibil la 21 octombrie. Atunci, Agenţia Spaţială Europeană a anunţat încheierea misiunii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu