sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Uleiul de Argan, 'aurul Marocului': miracol antiimbatranire si antioxidant puternic


Uleiul de argan supranumit si 'Aurul Marocului' ramane unul dintre cele mai rare uleiuri din lume. Unanim recunoscut ca un adevarat miracol anti-imbatranire, antioxidant puternic si emolient, regenerator si restructurant, antiinflamator si cicatrizant, uleiul de Argan protejeaza pielea de radicali liberi.


Comunicat de presa
Uleiul de Argan are efect antirid, dar este recunoscut si pentru prevenirea imbatranirii pielii. Este folosit cu succes in tratarea exemelor si a psoriazisului, acneei, cicatricilor. Se foloseste in remodelare corporala cu efect antivergeturi si pentru masajul anticelulitic dar este si un foarte bun remediu pentru par degradat, par cu matreata, unghii fragile si arsuri solare.
Uleiul de argan este produs din boabele arborelui de Argan din Maroc si este apreciat pentru proprietatile nutritive , cosmetice si medicinale. Copacul de Argan este o specie foarte bine adaptata la seceta si alte conditii de mediu dure specifice zonei de sud-vest din Maroc. Diversele specii de copaci din familia Argania care au acoperit in trecut toata Africa de Nord dar au disparut si sunt aflate sub protectia UNESCO in present . Acest arbore creste in salbaticie si soluri semi-aride avand un sistem radicular foarte adanc si ajuta la protejaraea impotriva eroziuniii solului si avansarii desertului Sahara.

"Aurul Marocului" - Beneficiile uleiului de argan

Uleiul de argan supranumit si "Aurul Marocului" ramane unul dintre cele mai rare uleiuri din lume din cauza zonelor mici si foarte rare de crestere si este foarte apreciat de foarte multe peroane care doresc sa-si imbunatateasca aspectul pielii si a parului.
ulei de argan

Pentru a obtine un litru de ulei, este necesara productia a circa 6 arbori Argania Spinosa. Uleiul pur nu contine niciun fel de substante chimice sintetice care ar putea irita pielea sensibila.
Datorita continutului sau ridicat de acizi grasi nesaturati, antioxidanti si vitamina E, Uleiul de Argan este un remediu foarte bun, fiind tot mai intens utilizat in industria cosmetica.
Unanim recunoscut ca un adevarat miracol anti-imbatranire, cu numeroase alte proprietati la fel de importante in diferitele tratamente cosmetice. Antioxidant puternic si emolient, regenerator si restructurant, antiinflamator si cicatrizant, Uleiul de Argan este absorbit rapid in piele si nu lasa urme. Totodata protejeaza pielea de radicali liberi, reduce umflaturile si amelioreaza durerile musculare.
Uleiul de Argan are efect antirid, dar este recunoscut si pentru prevenirea imbatranirii pielii. Este folosit cu succes in tratarea exemelor si a psoriazisului, acneei, cicatricilor . Se foloseste in remodelare corporala cu efect antivergeturi si pentru masajul anticelulitic dar este si un foarte bun remediu pentru par degradat, par cu matreata, unghii fragile si arsuri solare.

Productia de ulei prin metode traditionale:

In trecut locuitorii Marocului colectau in gropi deseurile nedigerate de caprele salbatice care urcau in copaci pentru a manca aceste fructe de argan dupa care le presau si obtineau uleiul de argan. In present uleiul este realizat prin presare la rece cu utilaje specifice a fructelor recoltate si selectionate direct din copaci.

productie ulei de argan

(Foto: Producerea uleiului de Argan by Chrumps- Wikipedia)

Uleiul de argan contine tocoferoli( vitamina E), fenoli, acid fenolic, carotene, scualen si acizi grasi ( 80 % acizi grasi nesaturati). In functie de metoda de extractie poate fi mai rezistent la oxidare decat uleiul de masline.


Uleiul de argan este folosit pentru paine, cuscus, salate . Amlou este o pasta grasa asemanatoare untului de arahide produsa prin macinarea migdaleleor prajite si ulei de argan si este utilizata local pentru a fi unsa pe paine. Uleiul realizat din boabe crude neprajite este folosit pentru tratamentul diverselor boli si in indusctria cosmetica.
Tot uleiul de argan vandut in present, este vandut de o cooperativa de femei din Maroc. Unul din scopurile aceste forme de activitate este reimpadurirea ecosistemului si astfel in furnizarea de ulei sa nu existe posibilitatea nesatisfacerii cererii de consum existente in prezent pentru uleiul de argan. Banii sunt folositi in sanatate si educatie pentru localnicii care sprijina aceasta activitate.
O mare parte din uleiul aflat la vanzare in pietele din Maroc este falsificat cu uleiuri mai ieftine. Este imposibil ca tot uleiul aflat la vanzare in acest moment si la preturi din ce in ce mai mici sa fie in realitate ulei pur de argan pentru ca ar depasi cu mult capacitatea de productie si resursele copacilor de argan. In consecinta nu recomandam cumpararea de ulei de argan ieftin neambalat corespunzator sau fara date foarte clare inscriptionate de firme autorizate si de renume. De altfel foarte importanta este si certificarea bio ( ECOCERT , SOIL ASSOCIATION etc) care da certitudinea ca produsul este cu adevarat original si nefalsificat.
Sursa: www.garbo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu